6 säkra ner i vikt-vanor – dietisten tipsar

fötter i traniers, vattenflaska och grön sallad
5 sätt att få in fler steg i vardagen
Slå på ljud

Vill du börja med en hälsosammare livsstil och kanske gå ner lite i vikt?

Här tipsar den australiska dietisten Leanne Ward om sex enkla vanor som ger ett hälsolyft och gör det enklare att gå ner i vikt – som hon själv tillämpar i vardagen. Om vanorna blir en del av din livsstil kommer du också att kunna hålla vikten över tid.

1 Ät inte när du är uttråkad, stressad eller ledsen

Om du känner ett sug efter något att stoppa i magen när du inte mår psykiskt bra – till exempel är uttråkad, stressad eller nere – beror det sannolikt inte på att du är hungrig.

Istället fyller känsloätandet något annat behov, som att du får något att göra eller att du får en uppåtkick av att äta något gott.

Leanne Ward föreslår att du läser en bok, tar en snabb promenad runt kvarteret eller dricker en kopp varmt te för att få utlopp för dina känslor på ett annat sätt. Hon tycker också det är bra att vara förberedd på att suget kan dyka upp och ha en flaska vatten beredd och alltid dricka lite innan du äter något.

2 Ät tre ”koppar” sallad eller grönsaker till middag

Gör det till en regel att alltid få i dag motsvarande tre koppar fyllda med sallad eller grönsaker till middagen. En kopp är ungefär lika med 2,4 deciliter. Att fylla halva tallriken, rågat, med grönsaker ger en liknande effekt. Då når du lättare upp till de 500 gram grönsaker om dagen som Livsmedelsverket rekommenderar.

Om du tycker det är svårt kan ett alternativ vara att göra en smoothie eller en grönsakssoppa till lunch, tipsar Leanne Ward. Ett annat tips är att krydda grönsakerna med vitlöksflakes och olivolja för att de ska smaka mer.

3 Ät bara processad mat två gånger i veckan

Det är svårt att sluta helt med snabbmat och snacks. För att ändå få till en förändring till hälsosammare vanor föreslår Leanne Ward att du minskar tillfällena när du äter processad mat till två gånger i veckan.

Se bara till att få i dig även hälsosamma fetter, från till exempel avocado eller olivolja, under veckorna.

4 Ät sakta och medvetet

Tillämpa mindfulness när du äter. Ät sakta, så du upplever smaker och konsistenser. Stoppa undan alla skärmar och ägna dig helt åt maten. Tugga ordentligt innan du sväljer.

En måltid ska ta minst 20 minuter, enligt Leanne Ward. Och kom ihåg att det kan ta 20 minuter för kroppen att tala om för hjärnan att du är mätt.

5 Rör på dig

Träning är en självklar hälsoboost – och ökar dessutom energiförbrukningen. Leanne Ward tycker du ska sikta på att gå 10 000 steg om dagen. Bara genom att ta en snabb morgonpromenad på 30 minuter kan du komma upp i 5000 steg.

Försök också att inte sitta hela dagarna. Att resa sig upp och röra lite på sig med jämna mellanrum gör stor skillnad för hälsan.

6 Drink vatten före och under måltiderna

Att dricka innan du äter kan hjälpa dig att inte äta mer än du behöver. Genom att dricka vatten regelbundet under dagen, och måltiderna, riskerar du inte heller att blanda ihop törst och hunger.

Källa: The Daily Mail Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Hitta ditt ätmönster – och stoppa känsloätandet

Dr Mikaels smarta ner i vikt-råd: Det är en forever-fix

Därför går du upp i vikt – trots att du tränar

Utvald läsning