BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Maten eller motionen? Så prioriterar du rätt!

08 jan, 2016 
Träning är bra för kroppen – likaså en hälsosam kost. Men vilken av de två är bäst om man vill gå ner i vikt, stärka kroppen eller få plattare mage? MåBra:s nutritionist Anki Sundin har svaret!
Annons

Motion gör oss gladare och starkare, eftersom det hjälper till att frisätta olika ämnen som får oss att må bra. Fysisk aktivitet ökar dessutom ämnesomsättningen och kan hjälpa till att forma kroppen.

Samtidigt påverkar våra matvanor dels hur mycket vi väger, dels hur pigga och glada vi känner oss. Rätt mat kan dessutom minska problem med magen. Men finns det tillfällen då det ena är bättre än det andra, ur hälsosynpunkt? Så här svarar MåBra:s nutritionist Anki Sundin på frågan:

– Ja, båda har olika fördelar. Ägnar vi oss åt regelbunden fysisk aktivitet så finns det plats för en del utsvävningar rent kostmässigt, tack vare att vi stimulerar muskler, hjärta och lungor.

Hon fortsätter:

– Träning ökar inte bara ämnesomsättningen, utan leder också till bättre syreupptagningsförmåga, starkare muskler och mer energi. Om kosten däremot är så pass dålig att det saknas tillräckligt med näringsämnen så kan motion inte kompensera för det. Därför är kosten också viktig.

Annons

Här guidar hon dig till vad som är bäst, utifrån vilka hälsomål du har.

Vad ska välja om jag vill:

Gå ner i vikt?

SVAR: Både träning och kost

Ankis kommentar: Varför välja? Bra mat bör vara grunden, och till det behöver vi lägga regelbunden fysisk aktivitet. Kosten ger dig näring och energi – och träningen ökar din energiförbrukning så att du minskar fettet på kroppen. Dessutom blir du starkare och känner dig piggare om du tränar regelbundet. Bara positiva effekter!

Läs mer: ”Går jag ner i vikt av att träna intervaller?”

Stärka musklerna?

SVAR: Träning

Ankis kommentar: Vi behöver anstränga musklerna för att de ska stimuleras till att bli starkare. Styrketräning handlar om att träna med vikt – antingen din egen kroppsvikt eller med vikter på gymmet eller hemma.

Basövningar som knäböj,marklyft, bänkpress och liknande är perfekta för att snabbt bli starkare och få igång ämnesomsättningen. Dessutom behöver vi stärka hjärta och lungor, och det gör vi genom att kombinera styrketräningen med konditionsträning.

Annons

För någon betyder det powerwalks, för andra löppass. Varva ungefär hälften–hälften så ligger du bra till.

Läs mer: ”Hur går jag ner i vikt utan att tappa muskler?”

Få plattare mage?

SVAR: Både träning och kost

Ankis kommentar: Om magen putar ut för att du är uppblåst är det bra att undersöka vad i kosten som kan orsaka det. Prova dig fram genom att utesluta ett livsmedel i taget. Många upplever att veterika produkter som bröd och pasta gör dem uppblåsta i magen – och mår ibland bättre av att äta mer fullkornsprodukter eller minska på kolhydratrika livsmedel.

Även kostfibrer, som finns i fullkornsprodukter, bönor och grova grönsaker, kan ge besvär hos en del. Kål, lök och vitlök är också klassiker när det gäller gasbildning, liksom tuggummi och kolsyrad dryck. Testa dig fram och se vad du mår bra av.

När det gäller träning för att få en platt mage är det oftast ett lager fett utanpå musklerna som de flesta upplever som bekymret, inte att magmusklerna som sådana är för ”bulkiga”. Här gäller det att träna för att öka energiomsättningen, både styrketräning och konditionsträning – och som en självklar del i träningen behöver man även stärka bålmuskulaturen.

Annons

Läs mer: Platt mage NU – med MåBra:s magspecial!

Slimma kroppen?

SVAR: Träning

Ankis kommentar: Om man måste välja – och i dag är helt fysiskt inaktiv – så måste svaret bli träning. Att ”slimma”, ”tona” eller ”forma” kroppen betyder att man skulpterar bort fett och får musklerna att framträda lite tydligare. Det ger kroppen ett fastare utseende.

Och det är styrketräning som ger den här effekten. Ingen behöver vara rädd för att bli ”för stor” av styrketräning – det ligger många års slit, svett och tårar bakom elitidrottarnas muskelhyddor. Satsa i första hand på basövningarna som jag nämnde i ett tidigare svar. De ger mest resultat på kort tid i träningsskorna.

Läs mer: Så får du fastare lår och rumpa

Bli piggare?

SVAR: Både träning och kost

Ankis kommentar: Allt har såklart med utgångsläget att göra. Äter man mycket skräpmat kan en bättre kost vara en väg till ett bättre välmående – och att man känner sig piggare – eftersom vitaminer, mineraler och andra näringsämnen är så avgörande för vårt välbefinnande.

Annons

Men fysisk aktivitet är bra på så sätt att det sätter snurr på ämnesomsättning och syreupptagningsförmåga. Hjärnan jobbar dessutom bättre om vi anstränger oss fysiskt regelbundet.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

Varva ner?

SVAR: Träning

Ankis kommentar: Många upplever att träning är en stressventil. Det har till och med visat sig i studier att fysisk aktivitet kan hjälpa vid stress. När vi tränar frisätter vi ämnen som får oss att må bra och koppla av.

Läs även: ”Hjälp, hur kan jag lära mig att koppla av?”

Sänka blodtrycket?

SVAR: Både träning och kost

Ankis kommentar: Både kost och träning har gynnsamma effekter på ett förhöjt blodtryck. Bra mat i det här sammanhanget är livsmedel som inte innehåller så mycket socker, eftersom socker och andra snabba kolhydrater ökar behovet av insulin, som i sin tur påverkar kroppsvikten.

Och väger vi för mycket eller har en hög andel fett så kommer högt blodtryck ofta som ett brev på posten. Håll därför koll på din sockerkonsumtion, utan att förbjuda sockret helt.

Kostfiber bidrar till mättnad och ger inte samma blodsockertoppar som vitt bröd, kakor och läsk. Dessutom är de kostfiberrika livsmedlen rika på vitaminer och mineraler, som på olika sätt påverkar blodtrycket positivt.

Träning kan sänka ett förhöjt blodtryck genom att förbättra bland annat energiomsättning och insulinkänslighet.

Läs även: 10 sätt att sänka ditt blodtryck på naturlig väg

Annons