BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Negativa kalorier: Maten som bränner mer kcal än vad den ger!

25 dec, 2015 
Mer om negativa kalorier
Visste du att det finns mat som kräver mer energi av kroppen att smälta än vad den tillför? Fenomenet kallas negativa kalorier, och kan hjälpa dig att tappa kilon på nolltid!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Mat med negativa kalorier, många gånger klassad som fettförbrännande kost, sägs förbruka fler kalorier än den tillför kroppen. Eftersom förbränningstakt räknat i kalorier är individuellt är det omöjligt att exakt räkna ut hur mycket energi som krävs för att bryta ner ett visst livsmedel.

I boken Ät rätt – bränn fett, av brittiska läkaren och viktspecialisten Caroline Shreeve, tar författaren en bit sockerkaka och brysselkål som exempel. En bit kaka ger 350 kcal, varav kroppen behöver ca 100 kcal för att smälta och processa den. En portion brysselkål ger endast 50 kcal, och hela 75 kcal går åt att smälta maten och ta upp dess näringsämnen. Medan sockerkakan lämnar 250 bonuskalorier har alltså brysselkålen ”krävt” 25 kcal av din energireserv – och det blir minus på kalorikontot efter måltiden.

Koll på kalorierna!

Hur många kcal per dag bör jag äta? Få en snabb överblick via vår kalorikalkylator!

Annons

Enligt Shreeve kan en kost baserade på livsmedel med denna negativa kalori-effekt troligen göra att du tappar vikt tre gånger så snabbt jämfört med om du drar ner på det totala kaloriintaget generellt.

Andra livsmedel som man antar kräver lika mycket – eller mer – energi än vad de tillför är sallad, selleri, rädisa, gurka och kantareller. Även blomkål, zucchini, stark chili och vattenmelon kvalar in på listan.

Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

maten-som-gor-dig-yngra

Här är maten och ämnena som driver upp fettförbränningen. Se till att de utgör så stor del som möjligt av varje måltid och mellanmål!

Läs mer: Fettbrännardieten: Här är maten som fungerar bäst!

Fettbrännardieten: Här är din matplan!

ifd-kost

Läs mer: Fettbrännardieten: Här är din matplan!

Källor: MåBra, Ät rätt – Bränn fett av Caroline Shreeve, nyttigt.eu

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!

Läs mer på www.naturdiet.se

Annons