BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Maten som hämmar inflammationer – och hjälper dig ner i vikt!

17 okt, 2016 
Inflammationer är inte bra för hälsan eller vikten, så här kan du äta för att bli friskare – och smalare på kuppen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För mycket inflammationer i kroppen är inte bra. Förutom problem med smärta kan de ha ett samband med ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 samt demens och cancer. Dessutom kan inflammationerna göra dig överviktig, eftersom de minskar insulinkänsligheten och därmed påverkar förbränningen negativt.

Mängden inflammationer tycks ha ett samband med antalet kilon: ju mer du väger desto mer inflammationsbenägen blir kroppen, och ju fler inflammationer desto större risk för ytterligare viktuppgång. Den negativa spiralen är tydlig. Och att äta mat som håller inflammationerna på avstånd är alltså klokt ut fler perspektiv.

Bäst effekt har en kosthållning som också inkluderar sunda mängder mat. Forskning har visat att överviktiga personer som börjar med ett kalorikontrollerad diet omedelbart sänker sina inflammatoriska processer.

Tänk också på att inte stressa. Stress är en stor orsak till pågående inflammationer och en bidragande orsak till att många blir fysiskt sjuka av långvarig stress.

Dämpa inflammation och tappa kilon – så ska du äta

Bär ökar förbränningen

Ät grönsaker

Frossa i frukt och grönt varje dag. Men så lite som ett kilo grönsaker per vecka ger mätbara antiinflammatoriska effekter.

Annons

Fisk är fint

Ät minst tre portioner fet fisk varje vecka, hemligheten är omega-3 som är dokumenterat inflammationshämmande.

Upptäck olivolja

Olivolja, och då är det den kallpressade varianten du ska använda, är laddad med nyttiga fetter och ämnen som motverkar inflammationer.

Bär är bra

Alla sorters bär innehåller antiinflammatoriska egenskaper. Försök äta minst 50 gram om dagen.

Drick lite rödvin

Med betoning på lite. Försiktig rödvinskonsumtion kan kopplas till minskad risk för inflammationer. Men drick mycket måttligt, en överkonsumtion har motsatt effekt och ger snabbt omvänd effekt.

Friskare & smalare med IFD – antiinflammatorisk mat!

ifd-kost

IFD, inflammation free diet, baseras på livsmedel med antiinflammatoriska egenskaper och maximerat näringsinnehåll. Ekologiska grönsaker, kött från gräsbetande djur och vildfångad fisk från kalla vatten står till exempel på plussidan, medan processad mat med transfetter och tomma kalorier bör uteslutas.

Läs mer: Allt om IFD – maten som botar & förhindrar inflammationer

 

Källor: The Inflammation-Free Diet Plan, kostkoll.se samt boken 50 vägar till fettförbränning av Fredrik Paulún.

 

Annons