Ny studie: Lagom med kolhydrater är bäst för ett långt liv

Att unna sig lite kolhydrater i vardagen kan vara rätt väg att gå.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att äta kolhydrater eller inte? Det har varit miljonfrågan i många år nu – och åsikterna är lika starka som de är många! Att skippa kolhydraterna har kanske i första hand varit ett medel för personer som vill gå ner i vikt. Men det har även visats kunna hjälpa till att hålla blodsockret på en jämn nivå och dämpa sötsug.

Även personer med känslig mage eller diabetes typs 2 har rekommenderats att dra ner på eller försöka utesluta kolhydraterna.

Men nu visar en ny amerikansk studie att lite lagom med kolhydrater verkar vara ett recept för längre liv.

Lite kolhydrater lever längst

I studien ingick över 15 000 deltagare, som följts i genomsnitt över 25 år. Forskarna jämförde sedan medellivslängden för personer som åt lågkolhydratkost, högkolhydratkost, och de som fick cirka hälften av sitt energiintag från kolhydrater.

Det man kunde se var att de som åt väldigt mycket kolhydrater levde i snitt tills de blev 82, och de som åt väldigt lite kolhydrater levde tills de var 79. Längst levde just de som ätit måttligt med kolhydrater – de dog först vi 83 års ålder.

Då studien, som publicerats i Lancet Public Health, är en observationsstudie har man inte kunnat dra några direkt orsakssamband. Däremot misstänker forskarna att problemet för människor som äter en lågkolhydratskost kan vara att de ersätter kolhydraterna med animaliska produkter, vilket kan orsaka inflammationer i kroppen.

Metaanalys bekräftar resultaten

Deltagarna var mellan 45-64 år gamla när de först deltog i studien, och de har fått svara på frågor kring sina kostvanor när studien först började, samt sex år senare. Forskarna tog i analysen hänsyn till faktorer som rökning, motionsvanor, utbildning och ålder.

Även när forskarna gjorde en metaanalys där mer än 400 000 personer från 20 olika länder ingick pekar analysresultaten på liknande mönster när det gällde livslängd och kolhydratintag.

 

I studien räknades lågkolhydratkost som ett kolhydratintag på mindre än 40 procent av det total kaloriintaget, och en hög kolhydratkonsumtion om det var över 70 procent.

Svårt att veta hur du ska äta? Rådfråga en dietist eller din läkare innan du hoppar på en extrem diet.

Källa: Dagens Medicin, The Lancet  Foto: IBL

 

Läs också:

Slutet för LCHF? Mättat fett ger högre dödlighet

Kan LCHF öka risken för bröstcancer?

Forskare: Därför ska du INTE undvika kolhydrater

 

 

 

Redaktionens tips
Dela på: