Gladare, friskare & smalare - med vitamin D

Så får rätt intag av d-vitamin oavsett årstid.
Ut och njut - hela kroppen kommer att tacka dig!

Ut och njut – hela kroppen kommer att tacka dig!

Solen är i särklass den bästa källan till vitamin D och vi har över 1 000 gener som på något sätt påverkas av vitaminets nivåer i kroppen. Det samverkar med olika hormoner och påverkar på så sätt både immunförsvaret, humöret – och faktiskt också vikten.

Friskare!

– Man har sett att personer med höga nivåer av D-vitamin i blodet klarar vissa infektionssjukdomar bättre, har Johan Malm, läkare och forskare vid Lunds universitet, tidigare berättat för MåBra.

Och tillskott av ”solskensvitaminet” har visat sig kunna sänka nivåerna av inflammatoriska ämnen, något vi annars försöker medicinera bort på andra sätt. Andra studier pekar på att ett högt intag av vitamin D minskar risken för sjukdomar som diabetes, typ 1 och 2, Alzheimer, cancer och blodproppar.

Smalare!

I ett test fick en grupp överviktiga personer vitamin D-tillskott medan övriga deltagare i studien fick placebo. Efter tre månader hade de som ätit vitamin D både lägre fettvikt och bättre kolesterolfördelning jämfört med övriga deltagare. De hade också en trend mot lägre vikt och minskat midjemått.

Det finns en rad livsmedel som är berikade med D-vitamin, till exempel mjölkprodukter och juicer. I en undersökning fick 171 ungdomar juice med tillsatt D-vitamin och kalcium, efter 16 veckor hade testgruppen en klart minskad mängd bukfett jämför med referensgruppen som druckit juice utan vitamintillsats.

… och gladare?

Hänger vår solfattiga vinter ihop med depression? Forskarna är oeniga och studier pekar mot olika håll. I en undersökning gjord 2008 påvisades ett tydligt samband mellan hög halt av D-vitamin i blodet och mindre depressiva symtom. Men en färskare studie publicerad i British Journal of Psychiatry förra året visade ingen skillnad på humör och nivåerna av vitamin D.

Prova själv!

Att vistas utomhus är enklaste sättet att tanka D-vitamin. 15-20 minuter per dag räcker. Utöver solsken är det fet fisk, strömming och berikad mjölk som är bästa källorna.

Men för att få i sig dagsbehovet via mjölken skulle vi behöva dricka 3 liter om dagen…

Genom att inkludera dessa nyckelämnen i kosten går kroppens fettförbränning ständigt på högvarv…

Läs mer: Bränn fett fort! Allt om nya vitamin D-dieten

Att sitta stilla i solstolen och samtidigt gå ner i vikt, det låter kanske som rena drömmen? Det är fullt möjligt, enligt en ny studie…

Läs mer: Ny studie: Så kan du sola dig smal

Hellre ofta och lite, än sällan och länge. Så länge du inte bränner dig är det bara bra för hälsan att vara i solen!

Läs mer: Strålande nyheter: Så solar du dig frisk!

Kvinnor som äter tillskott med både vitamin D och kalcium löper mindre risk att drabbas av hudcancer. Det visar studier från universitetet i Stanford…

Läs mer: D-vitamin kan minska risken för hudcancer

Brist på D-vitamin kan yttra sig på olika sätt, kolla här om du ligger i riskzonen….

Läs mer: D-vitaminbrist? Kolla om du är i riskzonen!

Källor: Wikipedia, Livsmedelsverket, kostdoktorn.se

Foto: Thinkstock; IBL

Utvald läsning