Frukosten som boostar din förbränning

En bra start präglar resten av dagen, det gäller också frukostvalet. Välj smarta saker på tallriken – och din förbränning kommer svara med ett skutt åt rätt håll. Här är sex nyckelingredienser du bör välja framför andra:

1. Blåbär
De är rika på vitaminer, mättande fibrer och antioxidanter, men snåla på kalorier och kolhydrater. Dessutom innehåller blåbär katekin, ett ämne som stimulerar fettförbränningen – framför allt i fettet runt magen.

Läs mer: Blåbärsfrossa – våra bästa recept med blåbär

2. Keso

Naturell keso – gärna med bär och lite nötter eller frön – är ett perfekt mellanmål som innehåller mättande protein men lite kalorier, fett och kolhydrater. Genom att grunda med ett matigt mellanmål minskar du risken att falla för onyttiga frestelser under eftermiddagen. Dessutom är keso rikt på kalcium, som i studier visat sig sänka pH-värdet i tunntarmen, vilket hämmar upptagningen av fett.

Läs mer: Lugn mage och smalare midja med nya pH-metoden

3. Avokado

Avokado innehåller nyttigt, fleromättat fett som är bra för hjärtat. En ny studie publicerad i Journal of Nutrition visar också att personer som äter en halv avokado vid lunchen känner sig mättare och äter mindre resten av dagen. Använd gärna mosad avokado som ett alternativ till smör på mackan!

Läs mer: Gott och nyttigt med avokado – 10 recept!

4. Havregryn

Med ett lågt GI-värde som ger en minimal blodsockerhöjning är havregryn perfekt mat för den som vill hålla vikten. Fibrerna håller dig mätt länge och ger viktminskningen en skjuts. Havregrynsgröt är perfekt mat för dig som vill komma i form, men du kan även mixa havre i smoothies eller använda havregryn i en osötad müsli till fil eller yoghurt.

Läs mer: Så mycket kostfibrer ska du äta för att gå ner i vikt

5. Kanel

Krydda frukosten och mellanmålen med kanel för att ge god smak och sötma – helt utan socker. Strö den till exempel över gröten, yoghurten och keson. Kanel sänker blodsockret och hämmar därmed insulinutsöndringen, vilket innebär att kroppen lagrar mindre fett.

Läs mer: Frisk och slank – med rätt kryddor

6. Grönt te

Studie efter studie visar att grönt te kan öka fettförbränningen – dessutom kan te hjälpa till att minska sötsuget. En ny forskningsrapport pekar även på att grönt te kan hjälpa till att hämma kroppens upptag av stärkelse ur maten. En kopp te är med andra ord ett perfekt sätt att avsluta en måltid.

Läs mer: Grönt te minskar risken för övervikt och diabetes typ-2