Fredrik Paulún: Frukt är BRA för förbränningen!

Frukt får dig inte att gå upp i vikt.

Uppdaterad 17 juli 2019.

Sedan GI och LCHF gjort entré som kosttrender har frukt fått ett dåligt rykte. Många påstår att en daglig konsumtion av frukt kan bidra till att du går upp i vikt, efter som det är ”så mycket socker” i dem.

Men det är ett missförstånd, menar näringsfysiologen Fredrik Paulún. Frukt innehåller nämligen kolhydrater, vitaminer, mineraler, fibrer, vatten, antioxidanter och en del annat. Och det är just kolhydraterna som många hänger upp sig på, men det är bara 10-20 procent av frukten som är kolhydrater.

Måste äta flera kilo frukt

Det innebär tillexempel att man måste äta ett kilo äpplen för att få i sig 100 gram kolhydrater, jämfört med bara några hundra gram bröd och pasta som ger samma kolhydratmängd. Dessutom gör hjärnan i sig av med cirka 120 gram kolhydrater per dag, så en måttlig fruktkonsumtion är inga problem, skriver Fredrik Paulún i boken ”50 genvägar till fettförbränning”.

Han skriver att det självfallet går att överkonsumera, och äter du flera kilo frukt per dag kan du behöva tänka om.

Men det finns flera studier som visar att frukt snarare skyddar mot övervikt än orsakar den. Till exempel finns det studier som visar att ju mer frukt en överviktig äter desto mer går hen ner i vikt. En annan studie visar att inte ens juice (som fått ännu sämre rykte än frukt) orsakar övervikt, om den endast består av frukt.

 

Se upp för tillsatt socker

Frukt är inte fettbildande, konstaterar Paulún. Inte heller behöver vi oroa oss för fruktosen, fruktsockret, eftersom mängden vi får i oss är för liten för att bli ett problem för levern, som gör om sockerarten till energi.

Ser du däremot andra livsmedel som innehåller fruktos eller majssirap– exempelvis godis, läsk eller marmelader – så ska du se upp. Ofta är det tillsatt mer i livsmedel än det naturligt är i en färsk frukt, och då blir intaget lätt för stort. Och överskottet kommer att omvandlas till fett i kroppen.

Källa: ”50 genvägar till fettförbränning” av Fredrik Paulún  Foto: Thinkstock

Läs också: 

Maten som maxar din förbränning – 10 tips!

Experten: Så äter du rätt på kvällen

Så maxar du förbränningen på promenaden

 

Utvald läsning