BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Forskare: Gå ner i vikt – genom att äta godare mat

09 aug, 2017 
Tror du att du äter mer än du behöver när du serveras något riktigt gott? Det är helt fel, enligt en dansk studie. Boven bakom överätandet är istället den tråkiga maten.
Annons

Forskning är inte alltid sanning – men den här studien hoppas vi sannerligen på!

Enligt den Köpenhamnsbaserade forskaren Per Møller bakom studien, som publicerats i tidskriften Flavor 2013, är anledningen till att vi överäter inte att maten är så oemotståndligt god. Istället menar han att vi vräker i oss mer än vi behöver när maten inte är TILLRÄCKLIGT god.

Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Det flesta av oss har nog gått runt med precis de motsatta tankarna – att ju godare kakan är desto mer vill vi ha av den. Men detta stämmer alltså inte, enligt den danska studien.

I studien mätte forskarna hunger och mätthet hos ett gäng försökspersoner när de fick äta en ganska neutral skål med tomatsoppa. Samma mätningar gjordes även en annan dag, när deltagarna istället fick en smakrikare tomatsoppa kryddad med chili.

Inte bara tyckte deltagarna att den kryddade soppan var godare – de behövde inte äta lika mycket för att känna sig mätta och belåtna.

Annons

Läs också: Studie: De här dagarna går du ner mest i vikt

En annan studie har kommit fram till liknande resultat, men där fick deltagarna testa en krämig chokladmousse – eller keso. Den studien visade att de som åt chokladmousse hade mindre sug efter mer mat efteråt än de som åt keson.

Och kanske ligger det något i det hela. Visst känner man sig mer nöjd när man har ätit något riktigt gott, än när man fått något som varit lite tråkigt eller bara ”helt okej”?

Många riktigt goda saker, som parmesan eller mörk choklad, gör sig för de flesta bäst i mindre kvantiteter. Äter man för mycket av det slutar det smaka lika gott.

Läs också: De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt

Det betyder förstås inte att vi kan börja äta choklad till varje måltid… Men kanske kan vissa ”onyttiga” val alltså ge en positiv effekt, genom att göra oss nöjda längre och därmed minska risken för andra, onyttigare val?

Källa: Prevention Foto: IBL

6 sorters hunger – vilken känner du egentligen?

Vilken sorts hunger känner du?

Läs också: 6 sorters hunger – vilken känner du egentligen?

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons:

Naturdiet har smarta måltidsalternativ för dig som söker en fullvärdig måltid eller ett näringsrikt mellanmål i farten. Alltid med ett högt proteininnehåll, lågt energiinnehåll men fullt av vitaminer och mineraler som din kropp behöver. Naturdiet är det smarta och enkla valet för dig som vill leva en hälsosam livsstil!

Läs mer på www.naturdiet.se

Annons