BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Fett eller muskler? Räkna ut hur hälsosam din vikt är

07 jun, 2019 
Hur ohälsosam är din vikt?
Siffran på vågen, BMI eller bukomfång – vilket är egentligen det bästa sättet att ta reda på om man har övervikt eller fetma eller inte? Vi har svaret!
Annons
5 bra snacks för viktnedgångBrand logo
5 bra snacks för viktnedgång

BMI är – och har länge varit – det verktyg som de flesta använder för att se om de har övervikt eller inte. Förutom vågen så klart. Men det populära måttet har både för- och nackdelar. I vissa fall kan det till och med vara missvisande.

Kritiken mot BMI brukar handla om att det inte säger något om hur stor muskel- eller fettmassa personen har. Så här säger Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg:

– Till exempel kan kroppsbyggare få ett högt BMI, eftersom de är tunga och har stor muskelmassa. Men för de allra flesta är detta inget problem.

Här är ett enkelt knep för att mäta muskelmassa.

Fokusera på helheten

I vissa fall kan det även vara missvisande åt andra hållet. Smala personer med ett normalt BMI, men med en stor andel fett på kroppen, kan luras av måttet.

– Det finns personer med en stor andel fett och liten andel muskler. Det syns inte på BMI, utan här behöver man göra en ordentlig scanning, säger Ingrid Larsson.

Annons

Andra mått då? Hur tillförlitliga är de? En vanlig mätmetod är till exempel så kallad midja–höftkvot, som visar om man har en hälsosam fettfördelning. Och för några månader sedan presenterade amerikanska forskare ett nytt mått, som de menar borde ersätta BMI. De kallar det för relativ fettmassa, RFM – och ska vara ett enkelt sätt att ta reda på sin egen fettprocent.

– Egentligen är alla dessa räknesätt bra, eftersom de i slutändan kan hjälpa personer som behöver gå ner i vikt. Det gäller dock att inte bara fokusera på dessa siffror utan på helheten, bland annat att man äter hälsosamt och är fysiskt aktiv, säger Ingrid Larsson.

Här kan du testa de olika metoderna och se vad du får för resultat. Stämmer de överens – eller inte?

Hur räknar man ut sitt BMI?

Vad visar måttet? BMI står för body mass index och mäter förhållandet mellan din vikt och längd.

Du behöver: Våg och måttband.

Här får du hjälp att räkna ut ditt BMI

Hur ser formeln ut för att räkna ut BMI? Vikt/(längd x längd). Exempel: 70 kg/(1,70 m x 1,70 m) = 24,2

Annons

Hur tolkar man resultatet? 20–25 = normalvikt 25–30 = övervikt 30 och mer = fetma

Expertens kommentar: BMI kan ge en indikation om man har normalvikt, övervikt eller fetma. Eller undervikt också för den delen. Måttet används dock främst på gruppnivå. Men har du till exempel ett BMI på 30 eller högre, som indikerar fetma, så har du fetma. Det är också då som hälsoriskerna ökar.

Relativ fettmassa, RFM

Vad visar måttet? Vilken fettprocent du har.

Du behöver: Måttband och din längd i centimeter.

Här får du hjälp att räkna ut ditt mått

Hur räknar man ut det manuellt? Använd följande formel: Kvinnor: 76 – (20 x längd/midjeomfång) Män: 64 – (20 x längd/midjeomfång)

Hur tolkar man resultatet? En fettprocent över 33–36% för kvinnor anses vara övervikt. Gränsen för män ligger mellan 19 och 25%.

Midjeomfång

Vad visar måttet? Om du har för mycket bukfett. Ju större midjemått, desto större risk för bukfetma.

Annons

Du behöver: Måttband.

Hur mäter man? Mät mellan den övre delen av höftbenet och nedre delen av revbensbågen.

Hur tolkar man resultatet? Risken för sjukdom ökar vid ett mått över 80 cm för kvinnor och över 94 cm för män. Vid 88 cm respektive 102 cm ökar risken ytterligare.

Expertens kommentar: Midjeomfånget säger ganska mycket om hur ens kropp är uppbyggd. BMI visar till exempel inte var extrakilona är placerade, men det kan man se genom att mäta midjan. Däremot har ofta personer med ett högt BMI också ett stort midjeomfång.

Midja–höftkvot

Vad visar måttet? Om du har en hälsosam fettfördelning mellan mage och höfter. Om fettet sitter kring magen är det farligare än om det sitter runt stussen.

Du behöver: Måttband.

Här får du hjälp att räkna ut ditt mått

Hur räknar man ut måttet manuellt? Mät midjan mellan den övre delen av höftbenet och nedre delen av revbensbågen. Mät höften där den är som bredast. Dividera sedan midjeomfånget med höftomfånget. Exempel 72 cm/90 cm = 0,8

Annons

Hur tolkar man resultatet? Kvinnor ska helst ligga under 0,8, män under 1,0. Högre siffror indikerar att det finns för mycket fett kring magen i förhållande till stussen.

Expertens kommentar: Kvinnor har ofta ett stort höftomfång i relation till midjan. Detta är en hälsosam fördelning av fettmassan och vanligtvis inget man behöver sträva efter att förändra. Har man däremot större midjeomfång än höftomfång, så att kvoten blir större än 1, bör man försöka minska i vikt.

Foto: TT

Läs mer:

Nå din målvikt – med hjälp av vår digitala kurs!

Vart tar fettet vägen när man går ner i vikt?

Hur kan jag påverka min fettprocent? Viktcoachen svarar

Annons