BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Fasta dig frisk: ALLT om nya 5:2-dieten!

10 jun, 2013 
Periodisk fasta, eller 5:2-dieten, är verkligen på tapeten just nu. Efter ett inslag om metodens hälsofördelar i SVT blev vår viktcoach så nyfiken att hon själv valde att prova. Läs mer om hennes 5:2-resa och debatten kring dieten här!
Annons

Omvärlden är enormt nyfiken på vår viktcoachs 5:2-diet, och både läsare, läkare och media följer henne med stort intresse. P4 Gävleborg har precis gjort en uppföljningsintervju med Marie – lyssna på inslaget via länken längst ner på sidan!

Vi senaste hälsokontrollen förvånades både Marie Tegnér och läkaren över de positiva förändringarna, och hon fick rådet att fortsätta med dieten för att stämma av med ytterligare prover framöver.

>> Läs mer om läkarbesöket här!

5:2-dieten går kortfattat ut på att äta normal kost under fem dagar, för att sedan fasta – eller minimera kaloriintaget ordentligt – under veckans resterande två dagar.

Dieten bygger på tanken att människan inte är skapad för konstant tillgång till mat. Initiativtagarna menar att vi är konstruerade för att jaga och äta – och fasta där emellan. Under tiden vi fastar minskar samtidigt insulinmängden och kroppen kan inte lagra fett.

Annons

Gå ner i vikt med vår digitala 5:2-guide!

Med våra smarta onlinekurser är det enkelt att nå dina mål. Med 5:2-guiden får du snabb åtkomst till tidigare publicerat material om 5:2, expertråd, nya rön och fakta samt mängder av kalorisnåla recept.

Läs mer och börja direkt här!

 

”…Under 4-5 veckor ska jag fortsätta äta som vanligt 5 dagar i veckan, men 2 dagar/vecka kommer jag att dra ner mitt energiintag till ca 500 kcal. Testperioden börjar på tisdag och inleds med ett läkarbesök där jag kommer att lämna blodprover för att mäta kolesterol, triglycerider, glykos och IGF-1. Efter testperioden kommer vi att ta samma prover och se vad som har hänt i min kropp. Jag kommer också att väga mig och mäta min fettprocent för att se om något spännande händer.

Annons

Jag gör inte detta i första hand för… här började Maries 5:2-resa!

Du som är nyfiken på periodisk fasta och Marie Tegnérs erfarenheter av 5:2-metoden kan lyssna på en intervju i P4 Extra. Klicka här för att lyssna!

I ett tidigare inslag i P4 Gävleborg berättar hon också om sina första intryck av kosthållningen. Lyssna på hela intervjun här!

Samma program gjorde sedan en uppföljning, du hittar det klippet här!

Frågor & svar om 5:2-dieten

Blir man mätt på 500 kcal, vilka dagar passar bäst för fasta och hur många måltider får man äta då? Frågorna kring 5:2-dieten är många, här svarar Marie Tegnér på de vanligaste funderingarna:

Frågor & svar om 5:2

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock/privat

Annons