BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Frågor & svar om 5:2-dieten!

03 jul, 2013 
5:2-dieten, succémetoden med periodisk fasta, väcker stor nyfikenhet bland våra läsare. MåBra:s viktcoach följer själv 5:2-metoden och svarar här på läsarnas frågor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

5:2-dieten går ut på att äta normal kost under fem dagar, för att sedan låta kroppen fasta under två.

Dieten bygger på tanken att människan inte är skapad för konstant tillgång till mat. Initiativtagarna menar att vi är konstruerade för att jaga och äta – och fasta där emellan. Under tiden vi fastar minskar samtidigt insulinmängden och kroppen kan inte lagra fett. 5:2-metoden anses kunna motverka diabetes, hjärt-kärlsjukdom och även cancer.

Läs mer här: Fasta dig frisk: ALLT om nya 5:2-dieten

Läsarnas vanligaste frågor

Här svarar MåBra:s viktcoach Marie Tegnér på läsarnas vanligaste funderingar om 5:2-dieten.

Hur fungerar 5:2 och måltidsersättningar?

Fråga: Kan man dricka nutrilette dom 2 dagarna & annars förslag på bra dryck

Fråga: Måste man äta en måltid på 500 kcal eller kan man äta t ex måltidsersättning två gånger om dagen? Och kan man verkligen äta vad som helst under de övriga fem dagarna?

Annons

Fråga: Jag undrar om man kan dricka t.ex. naturdiet,el,allevos shaker de dagarna när det är så kallad fasta?

Marie svarar:

Nutrilett, Allevo, Modifast, Naturdiet eller andra näringsdrycker går utmärkt att använda. De är näringstäta och du har exakt uppgift om energiinnehåll. Enda nackdelen är att det kan bli ensidigt och trist. Men ibland kanske när man vill spara tid!

De andra dagarna kan du äta vad som helst, men självklart är det bäst att äta nyttigt och varierat. Om du ska gå ner i vikt är det också viktigt att inte kompensationsäta för mycket och ”unna sig” en massa extra.

Vilka dagar ska man fasta?

Fråga: Min fråga är om de två dagarna som man fastar ska vara sammanhängande, eller om man kan ta varannan dag?

Fråga: Jag behöver gå ner c:à 15-20kg är det här en bra metod då? Ska fastan vara två dagar i rad eller går det bra typ måndag och torsdag?

Fråga: Ser lite olika varianter på dieten. En del säger ät fem dagar i rad, fasta de övriga två dagarna, andra säger fasta två dagar i veckan men inte dagarna efter varandra. Vad är det som gäller?

Annons

Fråga: Har själv provat ett par månader och mår bra av denna enkla form av fasta. Har du någon erfarenhet om det är skillnad på att fasta två dagar efter varann eller utspritt under veckan? Jag gör det för att jag har högt kolesterol trots sund kost och livsstil för övrigt. Är spänd på mina värden nästa gång prover tas.

Marie svarar:

Denna fråga har jag besvarat i ett tidigare blogg innlägg som du  hittar här:
Frågor & svar om 5:2 i bloggen

Hur många måltider bör man äta under fastan?

Fråga:  Jag äter enl 2-5 metoden men är osäker på om man ska dela upp de 500 kalorierna på 3 måltider eller välja att äta en måltid med 500 kalorier. Jag äter en måltid med 500 kalorier och dricker sedan vatten tills det är dags för nästa 500 kalorier./Karin

Fråga:  Jag undrar om man bara ska äta ett mål mat under de dagar man fastar eller kan man dela upp kalorierna på flera små mål?

Marie svarar:

Annons

Det Karin, bestämmer du själv. Gör det som känns bäst för dig! Jag har berört detta i ett tidigare inlägg som du hittar här:
Frågor & svar om 5:2 i bloggen 

Vad äter jag under fastan? 

Fråga: Har svårt att variera maten. Kan inte ni komma med lite recept eller ideer hur man ska göra.

Fråga: Jag skulle vilja veta vad man äter under fastedagarna

Fråga: Kan ni gå några olika förslag på mat/recept som motsvarar ca 500 kalorier fördelat under en dag

Marie svarar:

I nummer 8 av MåBra kommer ett reportage med både matsedlar och recept, men du hittar mina matförslag om du läser mina blogginlägg. Där finns en hel del att välja på. Men du kan också leta bland våra recept på MåBra:s hemsida. Alla är energiberäknade, så du kan plocka ut såna som passar i din dag. Jag kommer också fortsätta skriva mina matsedlar med 5:2

Hur fungerar 5:2 vid gastric bypass?

Fråga: Jag gjorde en Gastric By Pass för två år sedan, har gått ner 54 kg men vill gå ner ytterligare 6 kg för att komma ner mellan 25 o 30 i BMI. Kan jag använda mig av 5:2 metoden?

Annons

Marie svarar:

Jag tror inte att det ska vara några problem om du är frisk, men kolla för säkerhets skull med din doktor.

Kan diabetiker äta enligt 5:2-metoden?

Fråga: Jag har typ 1 diabetes. Kan jag köra 5:2 och i så fall hur/vad äter jag på fastedagarna?

Fråga: Kan man som diabetiker också använda den här metoden, när man använder insulin, någon bot för detta,Hälsningar Inger

Marie svarar:

Jag tycker absolut att du ska prata med din doktor och få råd hur du i så fall gör med din medicinering.

Vilken mat är bäst under fastedagarna? 

Fråga: Kan du ge exempel på bra mat/näring de dagar jag ska fasta, så att blodsockret håller sig på en bra nivå, tack! Har precis börjat med 5:2, hälsningar från Gunnel.

Marie svarar:

Det märkliga är att jag inte har känt av några blodsockersvängningar alls. Jag är hungrig och de första dagarna kunde jag känna lite huvudvärk, men kroppen verkar ställa in sig. Sen tror jag att det handlar om den egna mentala inställningen också. Om man förväntar sig att det ska gå bra, så gör det också det!

Annons

Hur fungerar 5:2 under klimakteriet? 

Fråga: Hej, jag uppfattar att det är mycket svårare att minska i vikt, trots sund kost och rikligt motionerande, när man kommit i klimakteriet. Jag undrar om 5:2-dieten är något viktcoachen rekommenderar när man önskar gå ner i vikt när man kommit i klimakteriet? Jag passar även på att fråga om viktcoachen har några andra effektiva viktminskningstips när man befinner sig i detta stadium i livet?

Marie svarar:

Det är egentligen inte så mycket svårare att gå ner i vikt när man kommit i klimakteriet. Det handlar mer om att vi blir mer stillasittande när vi blir äldre och att vi skaffar oss andra levnadsvanor. Jag tycker att 5:2-metoden kan passa utmärkt även under den här perioden. Jag har ju själv passerat det stadiet för länge sen och jag mår utmärkt av detta!

Kan jag motionera de dagar jag fastar?

Fråga: Ska man ta någon som helst hänsyn till de kalorier man gör av med på motion. Eller är det 500 cal oavsett kaloriuttag.

Annons

Marie svarar:

Du kan motionera utan att behöva ta hänsyn till kalorierna, men om du gör mycket mer än ”vanlig” vardagsmotion, kan du lägga till litegrand. Om jag går 1 timme under en fastedag äter jag inget utöver mina 500 kcal, men om jag skulle gå en golfrunda på 4 timmar, kanske jag skulle behöva äta en banan eller nåt för att orka hålla fokus. Att köra hårda träningspass kanske inte är lämpligt under fastedagarna, så det föreslår jag att du gör under ”ät-dagarna”.

Hur mycket mat är 500 kcal?

Fråga: Verkar väldigt bra för mig men det svåra är att veta vad man får äta för 500 kal. Vore toppen om det fanns någon lättöverskådlig tabell eller liknande med förslag på livsmedel och hur mycket av varje för att utnyttja de 500 på ett vettigt sätt.

Marie svarar:

I nummer 8 av MåBra kommer som sagt ett reportage med en lista på vanliga och bra livsmedel att välja bland, men du har också en väldigt stor och omfattande kaloritabell på vår hemsida med mängder av livsmedel.

Annons

Bör jag fasta fler än två dagar i veckan?

Fråga: Är det inte bättre 4-3 man äter måndag onsdag fredag och lördag eller söndag man kan välja vilken dag man vill äta på och fasta tis o tors o söndag det skulle vara lättre att komma igång jag vet ej men jag skall prova så efter midsomman eller tänker jag fel

Marie svarar:

Jag tror att det räcker att fasta två dagar i veckan. Om du utökar till 3 dagar kan det hända att du får ett alltför stort energi- och näringsunderskott. Den föreslagna dieten och det som man forskar på bygger på 5:2, så jag fortsätter att rekommendera detta!

Ställer kroppen in sig på svält under fastan?

Fråga: När jag gick på viktväktarna så hävdades vikten av att äta regelbundet för att hålla igång förbränningen. Att kroppen sätts på svält signalerar att det är brist på mat och kroppen därför tar till vara och lagrar varje kalori är en annan tanke som florerat. Hur går dessa teorier ihop med tanken bakom 5:2-dieten? Är det möjligen så att vi är olika och därför kan finna stöd för alla teorier och det bara gäller att hitta den som passar just mig. Undrar Iréne

Annons

Marie svarar:

Det jag har hört och läst är att kroppen inte hinner gå in i svältläge eftersom vi bara fastar två dagar. Det är just det som är det fina med 5:2 jämfört med att ständigt ligga på ett kaloriunderskott. Jag tror också att vi är olika, och att det särskilt för motivationens skull är viktigt, att du hittar en metod som passar just dig.

Ska jag äta fisk under fastan?

Fråga: Jag undrar om man kan följa 5:2 dieten även om man inte äter fisk? För vad jag förstår så ska man äta fisk de två dagarna som man fastar.

Marie svarar:

Rekommendationen med fisk gäller inte specifikt för fastedagarna. Det är nog bara för att vit fisk är mättande, nyttig och kalorisnål. Men om man inte tål fisk, så ersätter man ju den näringen med andra livsmedel, så du får göra precis som annars. Ät på samma sätt som vanligt, men ta bort ca ¾ av kalorierna under fastedagarna.

 

 

 

Annons