BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Bakteriebanta: Maten som gör viktjobbet åt dig!

22 feb, 2017 
Vår kost förstör bakteriefloran i tarmarna – och gör oss tjocka. Så här ska du äta för att boosta smalbakterierna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tarmbakterier har blivit en riktig snackis och det talas alltmer om hur de påverkar vår hälsa och vårt midjemått. Bakteriefloran har nämligen en stor betydelse för kroppsvikten, något som bland annat amerikanska forskare konstaterat.

I sin nya bok ”The Diet Myth” skriver Tim Spector, professor i genetisk epidemiologi vid King’s College i London, om hur det inte bara är kalorierna som gör att vi blir tjocka av skräpmat. Det handlar också om att processad mat – såsom snabbmat och halvfabrikat fulla med tillsatser – förstör de viktiga tarmbakterierna som ska hålla oss smala.

Så här fungerar det: Tappa kilon med nyttiga bakterier

Tarmbakterierna har nämligen en betydande roll i matsmältningen, de kontrollerar kalorierna som kroppen tar upp och tillhandahåller viktiga enzymer och vitaminer.

I dag har vi 30 procent färre bakteriearter i tarmarna jämfört med för 50 år sedan, på grund av vår ensidiga kost och vår ökade förbrukning av antibiotika, skriver Tim Spector.

Annons

Läs mer: Ät mer ost och öka din fettförbränning

För att uppnå en optimal bakterieflora bör du äta en varierad kost som innehåller många olika födoämnen, snarare än att äta samma mat varje dag, framför allt om maten i fråga är näringsfattig till att börja med.

En kost som främjar nyttig bakerietillväxt kan vara en lika effektiv viktminskningsmetod som att dra ner på fett och socker, enligt Tim Spector.

Läs mer: Här är 4 synliga beviset för IBS

Att äta ren mat utan tillsatser – och att i allmänhet äta en varierad kost med många olika vitaminer och mineraler, är en bra början. Sen finns det också vissa livsmedel som har särskilt bra förmåga att stimulera bakteriefloran.

Här är fyra bra livsmedel att äta mer av:

Selleri

Vitlök
Opastöriserad ost
Mörk choklad

Läs mer: 5 härliga anledningar att äta mer ost!

Psst! Gillar du öl? Testa då belgisk lambik-öl, en ölsort som har fått spontanjäsa, vilket ger en mer varierad jästkultur. Toppen för bakteriefloran!

Annons

Motionstabell – så mycket förbränner du

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.

Till motionstabellen!

Supersnabba fettbrännardieten: Så ska du äta och dricka

I rivstartsversionen av fettbrännardieten varvar du dagar med och utan stärkelserik mat. Här är din matplan för den supersnabba metoden!

Läs mer: Supersnabba fettbrännardieten – så ska du äta och dricka

Allt du vill veta om 5:2!

Passar 5:2-dieten dig? Här hittar du allt du behöver veta om det hyllade metoden, från Marie Tegnérs hyllade 5:2-blogg till experternas svar på vanligaste frågorna om fasta, 5:2-recept och all annan fakta som kan vara av vikt och intresse för dig som är intresserad av 5:2!

Läs mer: Allt du vill veta om 5:2!

BILD: Thinkstock

Annons