BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Expertknepen som hjälper dig vinna mot sötsuget

27 maj, 2017 
MåBra:s nutritionist berättar hur du tacklar sötsuget – och vinner matchen!
Annons

När du har kommit underfund med vad som triggar igång ditt sockerbegär är det dags att göra något åt problemet. Här är strategierna som fungerar.

Den vanligaste orsaken till sötsug är att man missförstår kroppens eget språk. Man tror helt enkelt att man är sötsugen när man egentligen är hungrig. Då blir det svårare att stå emot suget – oavsett om det triggas igång av trötthet, stress, nedstämdhet, värk, mens, en framgång som måste firas eller att klockan slår tre då det brukar vankas fika.

– Kroppen är duktig på att signalera att den behöver energi. Men den är väldigt dålig på att tala om vilka specifika näringsämnen den behöver. Hunger kan alltså tolkas som ett begär efter socker, när det egentligen är något näringsrikt man behöver, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.

Läs också: Farväl sötsug – 12 steg till avgiftning! 

För att undvika begäret är det därför viktigt att man ser till att hålla hungern i schack hela dagen. Det gör man bland annat genom att skaffa sig regelbundna matvanor.

Annons

– Ät lunch, middag och frukost om du är en frukostperson. Och lägg in ett eller två mellanmål om det behövs, så att du får i dig mat regelbundet. Då minskar risken att du blir sötsugen, eftersom du inte blir överdrivet hungrig.

Om sockerbegäret väl är framme kan man prova med att fylla på med riktig näring, i stället för något sött.

– Lösningen för många skulle antagligen vara att äta något nyttigt, till exempel ett fullkornsbröd med ost och smör, i stället för en chokladkaka, när de börjar känna av sötsuget.

Den bästa långsiktiga lösningen för att minska sötsuget är enligt Anki Sundin att successivt börja övergå till en mer hälsosam kost. Fyller man på med näringsrik mat som innehåller vitaminer, mineraler och andra näringsämnen kommer man inte att känna ett lika starkt behov av snabb energi från sötsaker. Anki Sundin rekommenderar i första hand att man byter ut socker och stärkelserika livsmedel mot långsamma kolhydrater.

Anki Sundin, nutritionist.

Läs också: Så sätter du stopp för sötsuget – 3 tips!

– Välj grovt bröd i stället för vitt. Ät dessutom rikligt med proteiner och nyttiga fetter som gör att du håller dig mätt länge. Det kanske inte låter så jättespännande, men har man problem med sötsug kan man börja med att fasa ut sockret genom att successivt ersätta det med näring.

Annons

Samtidigt som man stegvis fyller på näringsdepåerna minskar man alltså på sötsakerna.

– Äter du tre bullar varje dag går du ner till två. Sedan kan du prova att gå ner till en. Men känner du att du absolut måste ha den där sista bullen varje dag, låt den vara kvar då. För då har du ändå gjort enorma framsteg för din hälsa.

Små justeringar leder på sikt helt enkelt till näringsmässigt stora förbättringar. Men Anki Sundin tycker inte att man behöver sträva efter att sluta äta socker helt.

– För de flesta av oss finns det plats för lite läsk och godis i en kost som ändå huvudsakligen är baserad på näringsrik mat.

Läs också: Metoden som lär dig ta kontroll över sötsuget

Det är viktigt lyssna till sin egen kropp för att se vad man själv mår bra av, menar Anki Sundin.

– Om man upplever ett starkt och ihållande sötsug så snart man fått i sig något sött, då kan det vara bra att helt avstå från socker och sötsaker. Man måste helt enkelt knäcka sina egna koder.

Anki Sundin är MåBra:s nutritionist.

AV: Elin Lenander   BILD: Thinkstock

 

Så botar du sötsug och sockerberoende – stor guide! 

Bli av med sötsuget.
Bli av med sötsuget.

Läs också: Så botar du sötsug och sockerberoende – stor guide! 

Annons