BMI Gå upp i vikt Gå ner i vikt LCHF Periodisk fasta Fettförbränning

Expert: Därför behöver du inte banta bort trivselvikten

20 maj, 2020
Alla har vi en förutbestämd trivselvikt. För många ligger den några kilon över vad man kanske hade önskat sig. Extrakilona är sällan farliga och måste inte bantas bort, särskilt inte om du lever efter de här sunda vanorna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Trivselvikt förknippas oftast med envisa extrakilon som tycks vara omöjliga att bli av med. Och om vi väl lyckas gå ner de där sista, envisa kilona, kommer de tillbaka så fort vi släpper lite grann på tyglarna. Förklaringen är att vi har en förutbestämd och naturlig trivselvikt som vår kropp vill ligga på. För några är trivselvikten lägre, för andra högre. Det kallas för vår ”set point”.

– Trivselvikt är kopplat till set point. Set point är den vikt vi har när vi inte forcerar någonting, förklarar överviktsforskaren Erik Hemmingsson i Sveriges Radios program Kropp & Själ.

Det är alltså den vikt vi har om vi lever normalt, utan att hålla igen på kalorier (men inte heller frossar i dem) eller på att förbränna dem med stenhård träning. För många innebär det att man då ligger några kilon över de rådande idealen i samhället. Och det är varken fel eller farligt:

– Det är inget fel på din kropp bara för att den ligger över viktidealet, vi människor kommer alltid att ha olika storlekar. Lär dig leva med att du har lite större kropp och fokusera istället på en sund livsstil, säger Erik Hemmingsson.

Annons

Sunt att vara rund men rörlig

Han poängterar att man förstås inte heller ska ge upp och tänka att det inte spelar någon roll vad man äter, bara för att man råkar ha en högre set point. Det gäller att hitta en medelväg. För med en sund livsstil är några extrakilon oftast inte farligt för hälsan. Mai-Lis Hellenius, känd som livsstilsprofessorn som vill få Sverige på fötter, håller med Erik Hemmingsson:

– Jag tycker vi ibland fokuserar för mycket på vikten, det leder bara till skam och skuld. Jag önskar alla kunde få befinna i ett tillstånd där man mår bra och är frisk. Och man kan vara rund och frisk, säger hon.

Enligt Mai-Lis Hellenius behöver man inte nödvändigtvis bekämpa rondören kring magen – om man rör på sig mer. Hon är en varm förespråkare för mer vardagsmotion, varvat med muskel- och konditionsstärkande träningspass.

Då är extrakilona farliga

– Men naturligtvis finns det tillstånd då vikten blir farlig för hälsan, till exempel om det påverkar blodtryck, blodfetter och blodsocker. Får man de varningssignalerna ska man förstås ta bort några centimeter runt magen. Då sjunker blodtrycket automatiskt.

Annons

Högt blodtryck och andra riskfaktorer syns dock inte på utsidan – det kan drabba smala personer också. Därför tycker hon att alla ska göra en hälsokontroll hos doktorn då och då, oavsett vad man väger.

Här hittar du radioprogrammet Kropp & Själ om trivselvikt.

Foto: TT

Läs mer:

Experten: TV-tittande sämre för hjärthälsan än övervikt

Blir man verkligen sjuk av övervikt? Läkaren svarar

Gå ner i vikt: Maten som minskar ditt bukfett – experternas bästa tips

Annons