Vad får man dricka när man fastar? Här är svaret

24 jun, 2020 
Brukar du dricka lightläsk när du har fastedagar? Då kan det vara dags att tänka om! Så här bör du tänka kring periodisk fasta och dryck.
Annons

Olika typer av fasta, som 5:2 och 16:8 är populära sätt att gå ner i vikt utan att behöva ställa om hela sin livsstil. Periodisk eller intermittent fasta, alltså fasta ”på ett schema”, har också visat sig ha flera andra positiva effekter på hälsan – bland annat kan det hjälpa mot insulinresistens och alltså minska risken för diabetes typ 2.

Fasta går ut på att man gör längre eller kortare ätuppehåll, eller som med 5:2-metoden – att du begränsar mängden kalorier under perioder.

Välja kalorifria drycker

Men vad gäller för dryck? I värmen som den vi upplever under sommaren är det viktigt att vi undviker vätskebrist (därför är den så kallade torrfastan inget vi rekommenderar). Vatten är förstås det bästa alternativet när det gäller de flesta dieter, och vanlig läsk det sämsta – men allt däremellan? Och vad gäller för kaffe???

Enligt dietisten Erin Palinski-Wade, författaren till boken 2 day diabetes diet, är en bra riktlinje att tänka att du ska undvika all dryck som innehåller kalorier under din fasteperiod.

Annons

Kalorier från fett, protein eller kolhydrater kommer inte bara att påverka viktnedgången negativt utan även sätta stopp för övriga positiva hälsoeffekter, bland annat när det gäller insulinkänsligheten.

Kaffe kan skydda mot diabetes typ 2.
Kaffe går bra!
Recept.se Nyhetsbrev

Kan man dricka kaffe när man fastar?

Ja, kaffe går bra om du dricker det svart. Om du blandar ut det med mjölk (även veganska alternativ) eller socker tillför du kalorier och minskar effekten av fastan. Vill du sätta smak på kaffet kan du testa dig fram med olika kryddor, som kanel, kardemumma eller vaniljpulver som kan göra att kaffet upplevs sötare.

Kan man dricka te under fastan?

Ja även här. Men detsamma gäller som för kaffet – skippa att tillsätta mjölk eller socker för bästa effekt. Kom ihåg att iste man köper på flaska kan innehålla lika mycket socker som läsk och inte är ett hälsoalternativ.

Annons

Hur är det med mineralvatten?

Vatten är som sagt det bästa alternativet, och kan även hjälpa när du känner hungern komma krypandes under fasteperioderna. Kolsyrat vatten är heller ingen fara, så länge det är utan tillsatt socker. Du kan smaksätta ditt vatten med en skvätt fruktjuice, så länge det är lite.

Lightläsk
Hur bra är sötningsmedel egentligen?

Lightläsk då?

Nej, säger Erin Palinski-Wade här. Både läsk och lightläsk rekommenderar hon att man undviker vare sig man fastar eller ej. Det finns inget nutritionsvärde i dessa livsmedel, och läsk är som bekant ofta väldigt rikt på socker och därmed kalorier.

Lightläsk finns det än så länge relativt lite forskning kring när det gäller hur det kan påverka den som fastar. Det innehåller förvisso inga kalorier, men för många kan sötningsmedlet trigga ett sötsug som försvårar för dig att hålla fastan.

Annons

Kan man dricka alkohol när man fastar?

Att konsumera alkohol på fastande mage är ingen bra idé. Du kan räkna med att känna dig mer berusad snabbare än vanligt. Och alkohol innehåller dessutom en hel del kalorier – här är en lista över vilken alkohol som innehåller mest respektive minst kalorier.

Källa: Women’s Health   Foto: TT

Läs mer:

Stor guide: 7 typer av periodisk fasta – så fungerar de

8 fantastiska hälsofördelar med att fasta

5:2 – toppa formen och få mer energi med vår webbguide!

Annons