BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Därför går du inte ner i vikt - 6 vanliga orsaker

25 sep, 2016 
Har du försökt gå ner i vikt i all evighet – utan resultat? Här är de 6 vänligaste misstagen vi gör som hindrar viktnedgång.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Har du bantat i all evighet – utan resultat? Här har Mehmet Oz, välkänd läkare i USA, samlat ihop några av de vanligaste misstagen han ser bland bantare.

1. Du äter ”hälsosamma” livsmedel som egentligen inte är det

Det finns massor av olika livsmedel i mataffären som verkar vara bra för att de är märkta ”fettfri” eller ”light”.

Men dessa livsmedel innehåller ofta dolt socker eller andra onyttigheter. Här är några exempel:

Smaksatt lättyoghurt. De innehåller lite eller inget fett, men kan innehålla så mycket som 14 gram tillsatt socker. Satsa i stället på naturell yoghurt och smaksätt den själv med frukt eller bär.

Fettfria livsmedel och lightprodukter. 
– När livsmedel som är tänkta att innehålla fett görs fettfria, till exempel kakor eller glass, kompenserar man ofta bristen på smak med socker, salt och stärkelse, säger Doktor Oz.

– Dessutom är fett är mer mättande än socker. Så om du inte får i dig något fett kanske du inte känner dig mätt, och äter för mycket i stället, fortsätter han.

Annons

Juice. Problemet med juice är att de är fulla av tillsatt socker, vilket gör dem till en stor källa av tomma kalorier, säger Doktor Oz.

2. Du äter när du inte är hungrig

Äter du av alla möjliga orsaker, som kanske inte alls har med din hunger att göra? Ibland äter du kanske för att vara social – och ibland för att fira något. Men att stoppa i sig ett paket glass för att du är ensam, rädd, arg eller ledsen är en farlig vana. Maten i sig får dig inte att må bättre – och efter att du har ätit kanske du till och med mår sämre än innan.

– Du kan inte mätta emotionell tomhet med mat. Det är bättre att hitta en feel good-metod som inte handlar om mat, till exempel yoga, meditation eller en promenad, säger Dr Oz.

Ett tips är att börja föra matdagbok. På så sätt kan du hitta ett mönster mellan ditt humör och mat.

3. Du är stillasittande

Bantning utan att röra på sig är som att försöka köra bil med parkeringsbromsen på: Du kommer inte särskilt långt.

Annons

– Du kanske går ner något kilo i början, men sedan blir det svårare. säger Dr Oz.

Hitta en aktivitet eller träningsform som du gillar, så är det större chans att du fortsätter med den. Försök även att få in så mycket vardagsmotion som möjligt. Skaffa en stegräknare så att du kan följa dina framsteg.

4. Middagen är din största måltid

Om du är så hungrig under middagen att du inte kan låta bli att äta för mycket måste du ändra dina matvanor. Försök att äta flera små måltider under dagen i stället.

– Då riskerar du inte att ta igen allt på en och samma måltid. Det är bättre att göra frukosten eller lunchen till din största måltid. Att äta mer tidigare på dagen ger dig även mer tid att göra av med kalorierna, så att de inte lagras som fett, säger Dr Oz.

5. Du dricker för lite vatten

Nästa gång du känner dig hungrig, ta ett stort glas vatten, så kanske hungern släpper lite. Eftersom signalerna som berättar att vi är hungriga liknar törstsignalerna kan det ibland räcka med att dricka lite för att dämpa hungern.

Annons

– Vatten är dessutom nödvändigt för att bränna kalorier. Vuxna som dricker åtta glas vatten om dagen bränner fler kalorier än dem som dricker mindre, säger Dr Oz.

6. Du satsar på rivstartsdieter

Naturligtvis finns det dieter som ger snabb effekt, men oftast kan du inte fortsätta med dem under en längre period, exempelvis pulverdieter.

När sedan du går tillbaka till att äta normalt riskerar du att gå upp alla kilon igen, och kanske ännu mer.

– Varje diet som tar bort en hel livsmedelsgrupp, eller som ersätter måltider med mystiska hopkok, är inte bra för långsiktig viktminskning, säger Dr Oz.

– Dessutom får de kroppen att reagera på samma sätt som vid svält: de minskar din ämnesomsättning, vilket gör det ännu svårare att gå ner i vikt.

Källa: thatsfit.com

Av: Anna Sundesten

Bild: Thinkstock

Läs mer:
Fem tecken på att din diet är fel för dig
Smala kvinnors hemlighet – så håller de vikten
Byt rutiner och gå ner i vikt – 10 enkla knep…
Glöm inte mellanmålet – här är våra favoriter!
Så går du ner i vikt utan att vara hungrig

Annons