BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

70-plus? Då ska du skippa nyårslöften om att banta

28 dec, 2021 
AvMåBra Redaktionen
70-plussare som inte tänker avlägga att banta som nyårslöfte.
Mer sås till maten, fokus på protein och ett nytt sätt att se på BMI. Det är kostvetarens tips till landets äldre för en bättre hälsa.
Annons
Därför är medelhavskost bra för din hälsaBrand logo
Därför är medelhavskost bra för din hälsa

Att avlägga ett löfte om nya vanor hör årsskiftet till, och ganska ofta handlar det om att gå ner i vikt. Något som kostvetaren Janina Blomberg direkt avråder ifrån när det kommer till landets seniorer.

I Tv4:s Nyhetsmorgon förklarar hon hur 70-plussare bör förhålla sig till vikten och varför.

När vi blir äldre förändras både förbränning men också aptiten. Ofta är vi också mindre aktiva, vilket lätt kan översättas till en vana att äta mindre. Men den ekvationen är direkt felaktig, säger Blomberg i programmet.

– Undernäring bland seniorer är ett stort problem, hälften av de som bor på äldreboenden i Sverige är i riskzonen – men risken börjar långt tidigare än så, säger hon och förklarar spiraleffekten:

Annons

Att väga för lite, sannolikt på grund av för liten muskelmassa, gör dig skörare och försvårar sedan återhämtningen om olyckan är framme – som exempelvis vid ett fall. Och eftersom en tunnare kropp har lättare att ramla kan livet snabbt få en oönskad inriktning.

Protein är nyckeln

– Om vi väger för lite när vi är gamla så beror det nästan alltid på för lite muskler, säger Janina Blomberg i inslaget.

Att fokusera på proteinrika livsmedel gör det enklare att säkra energitäta och näringsrika livsmedel på tallriken tipsar hon. Att ta i extra kvarg i soppan, inte snåla med pålägget på smörgåsen och välja yoghurt och keso är bra tips. Hon tycker inte heller att vi ska snåla med såsen eller glömma eftermiddagsfikat.

Högre BMI som äldre

BMI är ett omdiskuterat verktyg för att mäta vikten i relation till hälsa. På den klassiska skalan är ett BMI över 25 en signal på övervikt och i mångas ögon därmed något att åtgärda. Något vi bör tänka annorlunda kring när det kommer till äldre menar Janina Blomberg.

– BMI stämmer inte för äldre, är man 75-80 ska man ha BMI mellan 25-30, det vi kallar en lätt övervikt, säger hon och hänvisar till studier att de som har ett lite högre BMI lever längre och mår bättre.

Kroppens vikt belastar skelett och muskler, lite fler kilon kan förhindra att man ramlar och att man har att ”ta av” om det skulle hända något, avslutar hon.

Se hela inslaget här

Foto: TT

Annons