5:2-succé: "Jag har tappat 11 kilo – och fått en helt ny livsstil!"

Helena Lunander har gått ner i vikt med hjälp av 5:2-klubben – och fått perfekta hälsovärden!

När Helena Lunander, 55, från Örebro, började med 5:2-metoden vägde hon 73 kilo till sina 167 centimeter. En benskada som hindrat henne från att träna under en period, i kombination med slarviga matvanor, hade gjort att kilona börjat krypa sig på. Det blev ofta smörgåsar eller snabbmat till middag istället för ordentliga måltider.

Helena var en typisk jojobantare som hoppat på det mesta i dietväg. Med Viktväktarna tappade hon 15 kilo, men gick upp 6 av dem igen. Hon testade GI-metoden och blev av med kilona igen, men de började komma smygande tillbaka efter ett par USA-resor och en återgång till dåliga vanor.

Så förändrade 5:2-dieten Helena

– När jag i januari i år var på hälsoundersökning fick jag veta att jag hade förhöjt blodtryck och ett kolesterolvärde på gränsen till för högt. Ungefär samtidigt fick jag via mail om 5:2-dieten och då bestämde jag mig för att prova. Jag vet själv att jag inte har så svårt att klara mig utan mat en längre period och tänkte att det skulle passa mig, berättar Helena.

Tack vare all hjälp jag fick var metoden lätt att följa, menar Helena, som började med att testa färdiga menyer, använda sig av kaloritabellen och läsa 5:2-experterna Ola Lauritzson och Marie Tegnérs kostråd till andra medlemmar.

– För mig har det varit ett måste att kunna lägga in i sin egen dagbok, så att jag verkligen har koll på vad och hur mycket jag äter. Oftast tror man inte att man stoppar i sig så mycket som man gör, säger hon.

Fastedagarna var lite jobbiga i början, men de snabba resultaten gjorde att motivationsnivån höll sig på topp. Efter ett tag lärde hon sig också hur hon skulle fördela kalorierna för att undvika att gå och lägga sig hungrig.

– Eftersom jag tidigare följt GI-dieten har jag även nu ätit GI-inspirerat. Jag har undvikit ”tomma” kolhydrater och fokuserat mycket på protein och grönt. Jag märkte ganska snabbt hur suget efter sött försvann, vilket var väldigt skönt och en oerhört stor vinst, berättar Helena.

Helena mådde bättre, blev piggare och upplevde att hon orkade mer. Hon kände sig mer bekväm i sina träningskläder och började gå på gruppträningspass. Resultaten syntes både på vågen och i hälsovärdena.

– Jag har tappat knappt ett kilo per vecka och väger i dag 62 kilo. Totalt har jag tappat 11 kilo i vikt och minskat 12 centimeter i midjan samt 9 runt höfterna. Dessutom var jag på kontroll på företagshälsovården i slutet på maj och fick veta att mitt blodtryck var perfekt igen och kolesterolen hade sjunkit från 5,9 till 4,4, säger hon.

I dag håller hon vikten med 6:1 – hon fastar på onsdagar och försöker ligga på jämvikt resten av veckan. Dagar då hon tränar äter hon lite mer.

– Det är så väldigt lätt att falla tillbaka in i gamla vanor, det vet jag ju sedan tidigare – men jag tänker inte gå i den fällan igen. Detta är en ny livsstil och den tänker jag behålla!

Fixa formen med fasta: Över 40 nya 5:2-recept!

5:2-recept!

Intresset för 5:2-dieten och kalorismarta rätter fortsätter att öka. Här har vår viktcoach och 5:2-expert Marie Tegnér samlat 40 kalorisnåla tips – perfekta för de dagar du fastar, eller vill hålla igen på kaloriintaget.

Fler 5:2-recept!

 

Nya 5:2-recept – alla under 200 kalorier!

 

52-recept

Nya 5:2-recept – alla under 200 kalorier!

5:2-recept – viktcoachen väljer sina favoriter!

 

Marie Tegnér är viktcoach och 5:2-expert på MåBra.

Fastedag – och vad ska jag äta? Med MåBra:s 5:2-recept blir fastan enkel, mättande och festlig!

5:2-recept – viktcoachen väljer sina favoriter!

 

Missa inte MåBra:s kaloritabell!

– perfekt för dig som följer 5:2-dieten!

Ett Äpple: 65 kcal, 15 g kolhydrater, 0 g fett, 0 g protein – enligt MåBra:s kaloritabell!

 

Nu kan vi presentera en helt ny kaloritabell här på mabra.com! Med en helt ny sökfunktion och massor av nya livsmedel kommer den att bli din bästa vän i köket!

Du får inte bara information om hur många kalorier olika livsmedel innehåller – utan även en exakt fördelning av kolhydrater, fett, och proteiner. Perfekt för dig som vill hålla koll på hur mycket kolhydrater du stoppar i dig!

Vi har även tagit fram en funktion där du kan räkna ut ditt dagliga kaloribehov – ett bra verktyg för dig som vill gå ner i vikt eller behålla din nya vikt.

Klicka här för att komma till kaloritabellen!

Klicka här för att räkna ut ditt dagliga kaloribehov.

 

AV: Malin Karberg

BILD: Privat