5 upptäckter som påverkar ditt midjemått

Svårt att gå ner i vikt?

Vi blir alltmer hälsomedvetna, samtidigt som vi fortsätter att öka i vikt. Därför forskas det ständigt kring vår kost, motion och hälsa – allt för att upptäcka nya lösningar på vårt växande överviktsproblem.

Här är 5 nya vetenskapliga faktorer som kan inverka på ditt midjemått:

Upptäckt 1: Du blir lättare överviktig om du äter när du inte är hungrig

Har du svårt att tacka nej när någon erbjuder dig en kaka, trots att du egentligen är mätt? Personer som småäter trots att de inte känner sig hungriga – till exempel på grund av tristess, för att de är för artiga för att säga nej eller för att de helt enkelt blir frestade av sötsaker runtomkring dem – har högre BMI än de som bara äter när de är hungriga. Detta har forskare från Queensland University of Technology kommit fram till i en färsk forskningsrapport.

Så kan du använda den: Glöm det där med att du måste äta upp allt på tallriken. Ät bara så länge du är hungrig. Hittar du dig själv med handen i kakburken trots att du inte är hungrig, rannsaka dig själv: är du i själva verket uttråkad, ledsen eller nervös?
Läs mer: Gå ner i vikt med mindful eating

Upptäckt 2: Sömnbrist är lika dåligt som flottig mat
En enda natts dålig sömn påverkar din insulinkänslighet lika mycket som sex månader av fet mat, hävdar forskare från Cedars-Sinai Medica Center i Los Angeles. Försämrad insulinkänslighet kan leda till övervikt och typ-2-diabetes.

Så kan du använda den: Prioritera sömnen, då denna även i tidigare studier visat sig ha stor inverkan på din vikt. Personer som lägger sig tidigt på kvällen väger i genomsnitt mindre än de som stannar uppe sent, så det lönar sig att gå till sängs i god tid.

Läs mer: Har din sömnbrist satt sig runt midjan?

Upptäckt 3: En fettsnål diet är inte bättre än andra viktminskningsmetoder
Att dra ner på fettet är inte det viktigaste när handlar om att tappa kilon. Forskare från Brigham and Women’s Hospital i Boston har granskat 53 olika studier och kommit fram till att personer som fokuserar på att minska på kolhydraterna har behållit mer av sin viktminskning ett år senare, jämfört med personer som fokuserat på att dra ner på fettet. Skillnaden är dock bara ett par kilon, i allmänhet är det väldigt svårt att behålla en viktminskning långsiktigt.

Så kan du använda den: Fokusera på att hitta en kosthållning som du kan behålla i det långa loppet, eftersom den stora utmaningen är att inte gå upp i vikt igen – vilket majoriteten av de som lyckats gå ner i vikt gör. Sluta att tänka i termer av dieter och se det istället som en permanent livsstilsförändring.

Läs mer: Rasa i vikt utan att banta

Upptäckt 4: Personer i ensamhushåll äter onyttigare mat
Människor som lever ensamma har i regel sämre matvanor än de som bor ihop med andra, visar ny australiensisk forskning. Anledningarna tros vara att de är mindre motiverade att anstränga sig för att laga nyttig mat och att det är dyrare att handla mat till singelhushåll, vilket leder till billiga men onyttiga måltider.

Så kan du använda den: Prioritera att äta hälsosam mat, även om det bara är du själv som får njuta av den. Laga gärna storkok och frys in – eller bjud över en vän för att göra matlagningen roligare. Matlagningskurser kan också öka motivationen.

Läs mer: Så handlar du ekologiskt utan att det blir dyrt

Upptäckt 5: Även tillfälligt frosseri påverkar din hälsa negativt
Brukar du äta nyttigt i vanliga fall, men släpper på tyglarna och frossar ohämmat när du är på semester eller under högtider som jul och nyår? En ny vetenskaplig rapport från USA pekar på att även tillfälligt ”svullande” kan skada din kropp och hälsa. I studien fick 10 friska och hälsosamma volontärer vräka i sig 1300 kalorier per dag från onyttiga snacks såsom godis, chips och kakor under en fyraveckorsperiod. När forskarna sedan analyserade blodvärden såg de att de tidigare friska deltagarna redan utvecklat tecken på metabolt syndrom, såsom ohälsosamma kolesterolvärden och blodsockernivåer samt försämrade värden för hormoner som styr inflammationer och ämnesomsättning.

Så kan du använda den: Istället för att äta supernyttigt till vardags och tappa kontrollen totalt när det är helg, fest eller högtid, försök att bibehålla dina goda matvanor och istället unna dig små portioner av sötsaker och snacks lite oftare. Det kommer du dessutom att njuta mer av i längden – det är oftast den första chokladbiten som är godast, eller hur?

Läs mer: Ät sötsaker i små portioner och tappa kilon!

Utvald läsning