Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Stressa ner: Sköna yinyoga-övningar där du vilar mot en vägg

02 aug, 2022 
Åsa Nyvall visar Yinyoga mot en vägg
Vill du bli rörligare, stressa ner eller slippa värk? Testa yinyoga! Här visar yogainstruktör Åsa Nyvall ett skönt yinyogapass där du vilar mot en vägg.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När man pratar om yoga pratar man inte sällan om balans. Att länka samman kropp, sinne och själ. Hitta en harmoni. Att bli ett med sig själv, eller både med sig själv och omvärlden.

För att komma i balans behöver vi både aktivitet och vila. Båda kan vi få genom yoga. Men är vi igång mycket, och stressar i vardagen, kan den lugnare yogaformen yinyoga vara extra bra.

Se även: 5 saker som hjälper dig stressa ner

5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energiBrand logo
5 saker som får dig att stressa ner och återfå ny energi

I yinyoga stannar lite längre i positionerna. Vi vilar medan vi lyssnar in kroppen. Vilar för att låta kroppen hänga med och för att komma ner ordentligt i varv. För att också kunna vara aktiva i livet i övrigt. Balans.

Annons

Åsa Nyvall: Yinyoga är min stora kärlek

Åsa Nyvall är yogainstruktör och har skrivit boken Yinyoga: vila, reflektion och återhämtning. För henne är just yinyogan det bästa sättet att pausa och ladda energi.

– Jag brukar säga att yinyogan är min stora kärlek. För den ger mig alltid exakt det jag behöver. Kroppen känns mjuk och härlig. Jag återhämtar mig snabbare och får mindre träningsvärk när jag gymmar eller springer, berättar Åsa.

Hon fortsätter:

– Men det jag älskar allra mest är stillheten och lugnet som infinner sig när jag praktiserar yinyoga. Och hur jag genom aktiv vila ger mig tid att reflektera och finna svaren inuti mig själv.

Yinyogans enklare positioner passar alla

Har man aldrig yogat förut gör det ingenting. Yinyogans enklare positioner passar alla. Här stannar man också i varje position några minuter. Vi yogar alla efter våra egna förutsättningar. Och med olika mål. Att bli mjukare, slippa värk, komma ner i varv, få insikter ...

Annons

– Är man väldigt stressad och pressad är yinyogan magisk. Men är man ovan att vara i stillhet kan man initialt känna rastlöshet och ha svårt att koppla av. Det är helt normalt i början. Och en indikation på att det är något som man verkligen behöver, säger Åsa.

När vi stannar lite längre i positionerna kommer vi åt bindväven i kroppen. Den håller ihop vår kropp, vi har den från topp till tå – kring muskler och leder. Är den mjuk är vi mer rörliga. Är den tajtare kan det kännas stelt och vi kan få värk.

Yinyogapass: Avslappnande pass mot vägg

Det här passet, där man yogar med hjälp av en vägg är hämtat ur Åsa Nyvalls bok Yinyoga: vila, reflektion och återhämtning.

– Att yinyoga mot vägg är skonsamt och avslappnande för rygg och nacke. Det öppnar upp för djupare andetag – man kommer ner i varv och släpper på stress. Man kan ofta hålla positionerna längre och uppleva att man bättre kommer åt fokusområdet, och få ut ännu mer av det. Det gör att positionerna kan kännas mer intensiva och kraftfulla. Men ändå vilsam eftersom man vilar på rygg. En härlig kombination av intensitet och avslappning på en och samma gång, säger Åsa.

Annons

Sittande meditation – 5 minuter

Åsa Nyvall visar yinyoga: Sittande meditation

Sätt dig med ryggen mot väggen i skräddarställning, eller med benen rakt ut framför dig. Låt armarna få bli tunga i ditt knä och slut dina ögon. Landa i dig själv ge nom dina andetag och stäm gärna av hur du har det och mår just nu.

Huksittande mot vägg – 5 minuter

Åsa Nyvall visar yinyoga: Huksittande mot vägg

Sätt dig med höger sida mot väggen och vrid runt så att benen hamnar upp mot väggen och ryggen ner i mattan. Kanske behöver du skjuta dig själv lite närmare väggen eller en bit ifrån beroende på vad som blir skönt för dig. Sätt sedan fötterna mot väggen en bit nedanför knäna.

Annons

Fjärilen mot vägg – 5 minuter

Åsa Nyvall visar yinyoga: Fjärilen mot vägg

Sträck återigen upp benen så att de är raka mot väggen. Glid sedan ner med benen så att fotsulorna möts i mitten.

Benen upp mot vägg – 5 minuter

Åsa Nyvall visar yinyoga: Benen upp mot vägg

Sträck upp benen så att de är raka mot väggen och stanna där.

Annons

Nålsöga mot vägg – 4 minuter på var sida

Åsa Nyvall visar yinyoga: Nålsöga mot vägg

Ha kvar vänster ben upp mot väggen, och glid ner med höger ben på samma sätt som du tidigare gjorde när du gick in i fjärilen, men låt denna gång fotsulan få möta vänster ben. Byt sedan sida i din position.

Benen upp mot vägg – 5 minuter

Åsa Nyvall visar yinyoga: Benen upp mot vägg

Sträck upp båda benen så att de är raka mot väggen och stanna där.

Annons

Trollsländan mot vägg – 5 minuter

Åsa Nyvall visar yinyoga: Trollsländan mot vägg

Låt fötterna glida ut åt var sin sida så att benen bildar ett V.

Savasana – 7 minuter

Åsa Nyvall visar yinyoga: Savasana

Glid ner från väggen, antingen genom att ta dig ner i motsatt riktning mot hur du tog dig upp, eller genom att med fötternas hjälp skjuta dig bakåt på mattan. Lägg dig sedan så skönt som möjligt med benen en bit isär och låt fötterna falla i den riktning som är naturlig för dig.

Låt armarna vila längs med kroppen med handflatorna vända upp mot taket. Andas lugnt och skönt och låt kroppen bli härligt avslappnad.

Mer om Åsa hittar du på Instagram: asanyvall Foto: Malin Poppy Mörner

Annons