TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Mountainbike, landvägshoj eller el? Hitta rätt cykel för DIG!

03 jun, 2021 
Olika typer av cyklar – hitta rätt för dig!
Det finns en mängd olika typer av cyklar att välja på och ska man investera i en ny vill man förstås välja rätt. Allt beror på vad man vill ha cykeln till – köra snabbt, långt, i terräng … Här är olika modeller vi kan välja på – hitta rätt variant för DIG.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 anledningar att träna rörlighetBrand logo
5 anledningar att träna rörlighet

Vill du trampa fram snabbt på asfalt eller ta dig fram över rötter och stenar i skogen? Hitta rätt typ av cykel som passar just dina behov och önskemål!

Köpa ny cykel? Så väljer du rätt!

Fundera på vad du vill ha din cykel till, hur mycket du ska cykla, vilket underlag du cyklar mest på, vad du vill ha för känsla och så vidare … Vill du kunna cykelpendla till jobbet? Vad är viktigt? Välj sedan modellen som passar dig.

Landsvägscykel: Susa fram i fart

Landsvägscykeln är gjord för att man ska kunna susa fram i rejäl fart på vägarna. De här hojarna brukar främst användas till att träna hårt på eller att cykla långt på – för att man har det som motionsform eller för att man gillar fart och vackra utflykter.

Annons

På landsvägscyklar är det bockstyre, många växlar och handbromsar som gäller. Sadeln är oftast slimmad och man sitter rejält framåtlutad – för att minska luftmotståndet så det går snabbare. På senare tid har det dock kommit mer bekväma landsvägscyklar också.

Passar dig som: Gillar att cykla i fart och gärna cyklar långt. Du håller dig till asfaltvägar och gör gärna cykelutflykter på dem. Du kan byta en punktering och haka på en kedja om den råkar hoppa ur.

Cykelpendla på landsvägscykel?

Landsvägscykel kan fungera fint som pendlingscykel om man ska cykla längre sträckor. Men man blir ofta svettig, och det brukar inte vara så mycket stänkskydd, så det bygger ofta på att man har möjlighet att byta om när man kommer fram till jobbet.

Vill man kunna cykla året runt så är det oftast bättre att välja en annan typ av cykel, där man kan byta till rejäla dubbdäck och större skärmar som skyddar mot stänk.

välja rätt typ av cykel

Standardcykel: Trampa fram säkert och stabilt

Gillar du en enkel cykel som för dig fram tryggt och säkert, utan att man behöver tänka på speciella bromsar eller växlar – då är standardcykeln ett utmärkt val. Det här är en enkel variant av cykel, utan krusiduller och ofta med gammal hederlig fotbroms.

Annons

Den är lätt att vårda och håller i regel länge. Ofta sitter man bekvämt i en stabil sadel, med lite högre styre så man hamnar i en upprätt, sittande position. Det här är helt enkelt en cykel som gör sitt jobb, utan att krångla till det.

Passar dig som: Gillar att hålla det enkelt och som gärna transportcyklar, men inga längre sträckor. Du har förmodligen inget större cykelintresse men tycker att cykeln är ett bra och smidigt sätt att ta sig fram på då och då.

Cykelpendla på standardcykel:

Det finns många som cyklar på standardcykel till och från jobb eller skola. Men ska man cykla mer än en mil vill man kanske välja ett alternativ som man kan få upp lite mer fart med. Har man kort resväg eller gott om tid är det en bra cykel för den som inte vill behöva byta om när man kommer fram.

välja rätt typ av cykel

Mountainbike: Njut ännu av mer naturen

Det finns en mängd olika mountainbikes att välja på. En del kan man cykla riktigt snabbt på, en del har väldigt mycket fjädring så att man smidigare kan ta sig fram över hinder i skogen och andra är mer anpassade till grusväg.

Annons

Vad man kan säga att de har gemensamt är att de är anpassade till att cykla i natur. Även om en del mountainbikes fungerar fint på asfalt också. Styret är rakt på mountainbikes och däcken är grova.

Passar dig som: Tycker om att cykla i, och lätt vill ta dig fram i, terräng. Eller som cyklar mycket på grusväg. Det passar också riktiga äventyrare som kan tänka sig att åka downhill, alltså nerför berg, eller på stigar i skogen.

Cykelpendla på mountainbike?

Det går i regel bra att cykla långt på mountainbikes, men man brukar få räkna med att bli smutsig när man använder dem, så ett ombyte kan vara nödvändigt att ta med sig. Det är sällan förberett för att man ska kunna montera stänkskydd och liknande på mountainbikes.

Elcykel: Orka trampa länge, och längre

Elcyklar finns i en mängd olika modeller och varianter. Du trampar som på en vanlig cykel men motorn ger lite extra skjuts. Elcyklar väger ofta lite mer och kan vara tyngre att trampa om man inte använder sig av extra motorassistansen.

Annons

Du justerar själv hur mycket hjälp du vill ha. Batteriet brukar räcka allt ifrån 30 km till 70 km och man tar loss det och tar med in och laddar mellan cykelturerna.

Passar dig som: Vill ha en praktisk cykel som hjälper dig att snabbt ta dig fram, utan att du behöver ta i allt för mycket och bli svettig. Du gillar cykelkänslan och cyklar mycket eller långt.

Cykelpendla på elcykel?

Elcyklar är som gjorda för att cykelpendla med eftersom du kan köpa en rejäl modell som du sitter bekvämt på, som har ordentligt med stänkskydd och som har bra motor så du inte blir minsta svettig om du inte vill.

Du behöver inte heller ta ut dig så du är helt slut när du kommer fram till slutmålet. De flesta går också att cykla på året runt.

välja rätt cykel

Fler olika typer av cyklar att välja på

Utöver de här varianterna som vi gått in närmre på finns det fler typer av cyklar. Till exempel:

  • Hybridcykel som är just en blandning mellan olika typer av cyklar. Det här kan vara en av de vanligaste cyklarna vi ser och den här kan variera ordentligt i utseende – allt ifrån supersportiga eller mer standard.
  • Vikbar cykel som kan vara bra om man kombinerar cykling med att åka kollektivt till exempel.
  • Trekking cykel som är lik en standardcykel men gjord för att kunna lastas med packning. Bra om man har mycket saker när man pendelcyklar eller är på cykelsemester.
  • Crosscykel är gjord för att cykla på grusvägar och har grova däck och rejäla bromsar. Men är något smidigare än mountainbikes och behöver inte ha rakt styre.
  • Lastcykeln är bra för den som ofta kör runt på mycket grejer och tung last, då kan ordentliga möjligheter till transporter vara bra. Antingen brukar de ha låda eller extra stor och stabil pakethållare.

Foto: TT

Annons