Träningsexperten från Svt: Det här är bästa träningen

Bästa träningen Elin Ekblom Bak

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

I Svt:s program Bästa träningen fick fyra par prova på fyra olika träningsformer i åtta veckor. Det man provade på var löpning, kampsport, yoga och vardagsträning. Man gjorde tester på paren före de började och följde upp resultaten efter åtta veckor.

Elin Ekblom Bak, forskare och docent i idrottsvetenskap på GIH, var en av träningsexperterna i Bästa träningen. Hon var med och gjorde testerna och uppföljningen där man tittade på hur det hade gått.

Hon valde också en av träningsformerna i programmet:

– Det var produktionen som valde löpning, som är enkelt och tillgängligt, samt kampsport och yoga som är populärt. Jag är väldigt glad att jag lyckades få in vardagsmotion också. Det är enkelt och tillgängligt och det kommer mer och mer forskning som visar på att även sådan aktivitet som inte direkt är träning ger effekt.

MåBra ringde upp Elin Ekblom Bak för att fråga om vilken träning som egentligen är den allra bästa.

Var några resultat förvånande i Bästa träningen?

– Jag tyckte att även fast upplägget var kort, det var ju åtta veckor och när vi gör olika träningsstudier brukar de pågå minst 10–12 veckor, så fick man ganska snabbt stora resultat. Alla fick effekt och det visar att det kan gå ganska fort att få resultat om man gör det man ska. Det var intressant.

Vilken är då den bästa träningen?

– Det beror förstås på vad man är ute efter. Man blir ju bra på det man gör. Vill man bygga bättre kondition så var ju löpning eller kampsport, som var de aktiviteter som höjer pulsen mest det som gav bäst effekt. Ser man på bålstyrka och balans så gav kampsporten, med kickboxning, bra resultat.

Är det rörlighet och flexibilitet så ger yogan bäst resultat. Men vardagsmotionärerna fick också spännande resultat trots att de inte upplevde att de gjorde så mycket. Om du kan få in promenader som en del av vardagen så är det ju också ett jättebra alternativ.

För att träningen ska bli av måste det bli hållbart

– För att få till träningen så måste man ju få det att bli hållbart, och då var vardagsmotionen en positiv grej. Kan de göra det i resten av sina liv så är ju det jättebra. Det är svårare om det blir en press och stress att få in träningen.

På paret som tränade kampsport så såg man att även om de fick många positiva resultat så var de hårt belastade av att gå från att inte träna alls till att träna hårt och intensivt. Det gjorde att de kände sig slitna och de fick sämre sömn.

Det beror alltså helt på vad man är ute efter. Allt kan få effekt, det handlar om att hitta var man själv passar in, vad som passar just dig. Och man kan ju gärna variera träningen. Men som sagt, en viktig del är att få det hållbart.

Vilken träning är lättast att komma igång med?

– Det gäller förstås att hitta det man tycker är kul att göra, då är chansen större att man fortsätter med det. En annan sak är att hitta gemenskap. Det kan man se tydligt på barn och ungdomar – de som håller på med lagidrott gör ofta det för att gemenskapen och kompisskapet är halva grejen.

Men vi har väl alla hamnat i lägen där man känner sig trött och omotiverad och då kan man välja den enklaste träningen och inte sätta för höga krav. Gå ut och gå, lyssna på lite bra musik eller en podd under tiden. Eller ta med någon du gillar att umgås med. Och känn att det är bra nog så, för det är det. Att göra någonting istället för ingenting gör skillnad. Det finns det även studier som visar.

Vilken träning skulle du välja till en ny säsong?

– Det folk skulle vara intresserade av att se är väl det många håller på med i så fall. Jag skulle gärna se någon vattenbaserad träning, som simning. Det passar väldigt många. Cykling är också något många ägnar sig åt, även om det kräver lite utrustning. Och sedan vore det kul att se något säsongs- och naturbaserat som skidor eller skridskor. Det är också väldigt tillgängligt.

Så gick det för paren i Bästa träningen

För paret som tränade kampsport, Rebecca och Mikael Lindfors, förbättrades bland annat värden, balans och bålstyrka. Mikael fick bättre kolestrolvärden, blodsocker och blodtryck. Han gick dessutom ner åtta kilo i vikt och minskade midjemåttet med 12 centimeter. Däremot kände de båda sig mer stressade och sov sämre.

Paret som tränade löpning, Sara Dobareh och Niklas Ornerud, utvecklade in kondition mest, de förbättrade också sina blodfetter och gick ner ett par kilo i vikt. Niklas sömn förbättrades också.

Therese och Johan Krupa Syllner testade yoga i åtta veckor. De upplevde båda att de sov bättre när de börjat yoga. De fick även bättre blodtryck, friskare blodkärl och kände sig mindre stressade. Plus att de fick bättre rörlighet och balans.

Paret som testade vardagsmotion skulle gå minst 12 000 steg om dagen. Även de fick friskare blodkärl och gick dessutom ner i vikt och minskade i midjemått.

Foto: TT

LÄS MER:

Coachen från SVT: Vardagsmotion är bästa träningen!

9 anledningar att springa – Löpcoachen i Bästa träningen tipsar!

Experten i Svt:s Bästa träningen: Därför ska du börja yoga

Experten i Svt:s Bästa träningen: Alla kan träna kampsport!

Redaktionens tips
Dela på: