Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Experten i Svt:s Bästa träningen: Därför ska du börja yoga

04 mar, 2020 
Ett par testar yoga i Bästa träningen
I Svt:s Bästa träningen testar fyra otränade par olika träningsformer. Ett par testar yoga och coachas av Angelica Majoros, som här svarar på varför hon tycker att just yoga är bästa träningsformen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Testa yoga – här är 5 anledningarBrand logo
Testa yoga – här är 5 anledningar

I Svt:s program Bästa träningen blir fyra otränade par coachade i olika träningsformer, för att komma igång med träning samtidigt som vi tittare får se vilka olika resultat de olika träningsformerna ger. Experimentet pågår i åtta veckor och olika experter är med och gör tester för att se hur paren utvecklas. De olika träningsformerna paren får prova på är yoga, löpning, kampsport och vardagsmotion.

Angelica är yogacoach i Bästa träningen
Foto: Ulrika Widmark

Angelica Majoros är yogacoach i Bästa träningen

Paret som testar yoga coachas av Angelica Majoros. Angelica är före detta elitskidåkare och fastnade själv för yogan när hon testade det i New York, för drygt 20 år sedan.–

– Min första känsla för yogan rent mentalt var ganska neutral, men min kropp ville bara ha mer och mer. Den kände på något vis att detta var något den mådde bra av.

Annons

För Angelica har yogan idag blivit betydligt mer än bara fysisk träning, det har mer blivit ett förhållningssätt till livet till sig själv och till andra.

– Yogan hjälper mig att skapa balans i livet, både fysiskt och mentalt.

I dag utövar hon någon form av yoga 4–6 gånger i veckan, ibland asana (rörelser), ibland andningsövningar och ibland en kombination av de båda.

Varför ska man yoga tycker du?

  Yoga är en bra träningsform för att den är skonsam, alla kan göra den, det är en helhetsträning som både stärker och stretchar muskler, ökar uthålligheten och förbättrar balansen. Sen balanserar den även nervsystemet, framför allt genom andningen. Den stimulerar vagusnerven som har en betydande roll för vårt immunförsvar, för både vår fysiska och mentala hälsa. Yoga är en mycket komplett träningsform som jobbar både med kropp och knopp. Den är långsiktig och välgörande på så många plan!

För vem passar det att yoga?

– Yoga passar alla! Alla som vill må bra eller jobba mot ett bättre mående. För de som vill ha energi och för de som behöver återhämtning.

Annons

Vad är den största utmaningen med att börja yoga?

– Den störts utmaningen med yogan är nog det som är största utmaningen med vilken träningsform som helst. Att prioritera den, att lägga tid på den, att göra det där passet i stället för att göra något annat.

Finns det några nackdelar med yoga?

– Som med allt här i livet går det även inom yoga att göra saker obalanserat. Det viktiga långsiktigt är hur man yogar. Man kan yoga sig till skador, till smärta, till obalans. Detta kan man göra med vilken träningsform som helst. Det gäller i början att ha bra guidning, så att man lär sig hur man yogar hälsosamt. Detta gäller såklart all träningsform och i stort sätt allt man tar sig an här i livet. Det är hur man utför saker som är viktigt, inte bara att göra det. Alla behöver hjälp av en erfaren lärare för att få bra grunder i sin utövning.

Hur ofta behöver man yoga för att se resultat?

– Det är framför allt regelbundheten som är det viktiga. Du kan yoga 1 gång i veckan och se skillnad i ditt liv. Heller 1 gång i veckan i ett år än 40 dagar i streck.

Annons

Hur gick det för paret som yogade i Bästa träningen?

– De som jag coachade var grymma! De gick in i detta med hjärta och med ett stort engagemang. De var också öppna, visade stor tillit och det gav fantastiska resultat. Dessutom hade vi väldigt roligt under resans gång. Jag tror att deras öppenhet, att de tog det de gjorde på allvar utan att ta sig själva på för stort allvar och att de var så stöttande med varandra bidrog till att det gick så bra. Att de fortfarande går i studion och yogar regelbundet tycker jag är det bästa resultatet.

Programmet Bästa träningen har premiär 7 maj i Svt 1 och går även att se på Svt play från 3 maj.

Angelica är yogacoach i Svt:s Bästa träningen
Foto: SVT

Därför ska du yoga enligt forskning

  • Att yoga regelbundet, en gång i veckan eller mer, kan minska risken för depression och psykisk ohälsa.
  • Regelbunden yoga kan sänka risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Yoga sänker stressnivåer i kroppen.
  • Yoga kan ge bättre fokus.
  • Yoga kan ge bättre minne.
  • Yoga kan hjälpa matsmältningen.
  • Yoga kan sänka blodtrycket.
  • Yoga kan hjälpa dig att sova bättre.

Foto: TT och Svt

LÄS MER:

Svt:s nya program Bästa träningen – uppföljare till Bästa dieten

Bästa träningen – när du behöver stressa ner

Doktorn: Här är bästa träningen för kvinnor!

Annons