Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

"Tränar jag för hårt?

16 jan, 2013 
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Går jag ut för hårt? Jag har precis börjat träna för att få bättre kondition och för att gå ner i vikt. Jag powerwalkar cirka en halv mil tre, fyra gånger i veckan. Dessutom går jag på olika träningspass, som exempelvis afrodans, ett par gånger i veckan. Så det blir högst två vilodagar i veckan. Går jag ut för hårt nu i början?

Maria

Svar:

Vad härligt att du har kommit i gång och det är bra att du har valt så pass olika motionsformer.

Promenader är en perfekt motionsform eftersom du kan promenera när du själv vill och har tid. Dessutom kan du välja hur långa rundor du ska gå. Tänk gärna på att växla och variera träningen: ibland går du extra långt, ibland extra snabbt. Det är också bra om du växlar underlag så att du inte alltid går på exempelvis asfalt. Danspass är en rolig motionsform, man rycks lätt med av rytmerna och instruktören. Det går bra att köra 1–2 danspass i veckan. Det låter som att du har hittat en bra balans mellan olika typer av träning och du har lyckats skapa tid för aktiviteterna i din vardag. Det är toppen!

Annons

Om du skulle komplettera träningen ytterligare och få den ännu mer allsidig, skulle jag rekommendera ett eller ett par styrkepass i veckan. Det kan vara övningar som du gör hemma i samband med powerwalken. Dra då ner på promenadens längd. Styrketräning bygger även muskler vilket ökar förbränningen i kroppen. Mer muskler innebär en fastare kropp och att musklerna slukar fler kalorier varje minut. Träna med din egen kropp som motstånd eller med gummiband. Du behöver inte mer än en eller två vilodagar i veckan.

Promenaderna innebär en relativt låg belastning på kroppen och danspassen erbjuder varierande rörelser som inte heller frestar på lederna. Hade du däremot börjat med joggning tre, fyra gånger i veckan så hade du fått tänka om lite. Joggning ger hög belastning på lederna. Om du skulle börja få ont i kroppen bör du byta ut något av de nuvarande passen mot andra alternativ. Det kan vara att cykla eller simma i stället för att promenera. Eller som sagt att styrketräna.

Katarina

Annons