Är det extra bra att träna i värme? PT:n svarar!

kvinna tränar i värme/Sandra Hiort

Det kom en fråga till MåBra:s träningsexpert:

"Är det bättre att träna i värme?"

Hej, jag har hört att det kan finnas fördelar med att träna när det är extra varmt ute? Stämmer det? Och i så fall vad är det för fördelar? Själv blir jag mest trött och matt när solen gassar ... /Monica

Se även: Så snabbt kan du få vätskebrist i värmen

Så snabbt kan värmen ge dig vätskebrist
1:22

Efter reklamen: Så snabbt kan värmen ge dig vätskebrist

(1:22)

Slå på ljud

MåBra:s PT, Sandra Hiort, svarar:

"Elitidrottare kan få effekt av träning i värme"

Det stämmer att man brukar prata om att det kan finnas fördelar med att träna i värme. Till exempel visar studier att idrottare som tränar i värme kan få samma effekt av värmen som av att träna på hög höjd. Det som händer då är att kroppen bildar mer hemoglobin, som är proteinet i de röda blodkropparna, och det gör att syretransporten till musklerna ökar. Det i sin tur kan göra att vi presterar bättre.

Träna rygg i utegymmet: 4 roliga & effektiva övningar

Men det här är studier gjorda på elitidrottare. Vad det ger för en vanlig motionär är svårare att säga. Dessutom är vi olika. En del trivs extra bra i värme och kan köra på som vanligt. Andra blir trötta och med det kan bland annat risken för skador öka. Kroppen kan också behöva en del tid att vänja sig vid att träna i högre värme än den är van vid. Man kan behöva dra ner på tempo i början och gärna hålla lite extra koll på pulsen. För i värme stiger pulsen lätt snabbare.

Om man tränar i strålande sol behöver man förstås dessutom tänka på att skydda sig mot solens strålar. Med bra kläder, solglasögon och solskyddsfaktor som tål att svettas i. Och så behöver man dricka extra mycket vatten. Inte bara mycket vatten under tiden man tränar (det brukar varken ge någon skön träningskänsla eller effekt) utan även före och efter. Gärna fördelat över dagen så man inte öser i sig vatten och tror att det blir bra.Vi svettas också ut salter, så vi kan behöva lite extra salt när vi tränar där det är hett.

Maxa promenaderna: 6 smarta sätt att få ut mer av din gångtur

3 tankar om sommarträning

  1. Om solen gassar så tänk på att lägga dina träningspass tidiga morgnar eller senare på kvällen om du vill träna hårt, så du orkar ta i så mycket som du vill.
  2. Lyssna på kroppen – värmeslag och uttorkning är inte kul! Känns det för tungt att träna så gör något lugnt. Avbryt passet direkt om du får kramp, huvudvärk, rusande puls eller om du känner dig yr eller illamående.
  3. Klä dig i luftiga plagg som andas bra och svalkar kroppen. Men skydda dig mot solens strålar.

Utvald läsning