TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Så tränar du med hopprep: Expertens tips på övningar och pass

08 maj, 2022 
kvinna hoppar hopprep
En av årets träningstrender är att använda hopprep på sina pass. Men hur gör man egentligen? Vad finns det för olika hopp och hur ser ett pass med hopprep ut? Träningsexperten svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hopprep är inte bara roligt utan att blivit ett trendigt sätt att träna kondition. Men hur gör man egentligen, vad räknas som ett pass och vad ska man tänka på? Det undrar Maud som skrev in till MåBra:s PT, som svarar nedan.

Se även: Det här är högintensiv intervallträning

Det här är hiit-träningBrand logo
Det här är hiit-träning

Fråga: ”Hur gör man när man tränar med hopprep?”

– Jag har hört att det har blivit populärt att träna med hopprep och tycker det låter kul. Men hur gör man egentligen? Man står väl inte bara och hoppar rakt upp och ner i en halvtimme eller så? Tacksam för inspiration! /Maud

Experten svarar: Välj rätt hopprep och få till tekniken

– Hej, vad roligt att du är sugen på hoppreps-träning! Det går att variera nästan hur mycket som helst. Först vill jag bara dra några fördelar med att träna hopprep:

Annons
  • Det går ju att göra nästan var som helst och när som helst och är grymt effektivt när det kommer till konditionsträning.
  • Det gör att du inte behöver hålla på så länge för att få upp pulsen och riva av ett pass.
  • Det kan också vara bra för uthållighet, smidighet, koordination, styrka, att bli snabb i sitt fotarbete, med mera.
  • Dessutom är det väldigt rolig träning som går att utveckla allt eftersom man blir bättre själv.

Det kan vara skönt med lite tyngd i hopprepet i början

Vill man satsa på hopprepsträning kan det vara bra att se över vilken typ av hopprep man använder. Det kan vara skönt med lite tyngd i repet till en början. Det gör att du både kan få in en bättre rytm och gör det lite enklare att känna in när du ska hoppa.

Det kan vara bra att börja med bashopp där man hoppar jämfota, landar mjukt, har benen lite böjda hela tiden, inte hoppar så högt, har rak hållning, blicken fram och händerna längs kroppens mittlinje. Du använder handlederna för att snurra runt repet och låter armbågar och axlar vila.

Få gärna in det här steget innan du går vidare. I nästa steg kan man mixa det här med andra hopp och lägga ihop till ett pass på till exempel 20 minuter. Du kan hoppa sida till sida, kryssa benen ...

Roliga hopprepsövningar och så gör du ett pass

  • Enklare övningar att börja med: alternativa fothopp där du hoppar på en fot i taget, höga knän där du “joggar” på stället med höga knän, jämfota hopp sida till sida och krysshopp där du korsar benen, mumiekickar där du har rakare ben och sträcker fram ett ben i taget, jämfota höga hopp där du hoppar med höga knän.
  • Ett pass kan t ex vara: 4 min bashopp, 4 min höga knän: hoppa 20 sek, vila 10 sek, i totalt 4 min, 4 min alternativa fothopp: hoppa 20 sek, vila 10 sek, i totalt 4 min.

Foto: TT

Annons