Bästa övningarna för dig som vill ta dig upp från golvet lättare

kvinna sitter på golvet och vill ta sig upp till stående
TV: 5 anledningar att träna rörlighet
1:16

Efter reklamen: TV: 5 anledningar att träna rörlighet

(1:16)

Slå på ljud

När man är yngre är det sällan någonting man reflekterar över alls. Men så börjar det kännas lite stelt att resa sig, kanske kommer det ett omedvetet stånkande, och man ser inte så graciös ut när man ska ta sig upp från golvet.

Tränar man då inte redan styrka och rörlighet så är det hög tid att börja. Att sätta sig och resa sig gör vi ju många gånger om dagen, även om det förstås inte behöver ända från golvet så ofta.

För precis som med annat så är det ju så att ju mer du övar desto bättre blir du på något. I det här fallet – desto lättare blir rörelsen. Komplettera gärna rörelseträning i just den här rörelsen med vanlig rörelseträning.

Stretcha och träna axlar, rygg, ben & höfter – i EN enda övning

Övningar för att lättare ta sig upp från sittande

En utmaning du kan testa är att sitta eller ligga ner på golvet och sedan försöka ta dig upp till ståendes, utan att använda armarna. Det är också bra övningar att göra som träning emellanåt.

Känns det omöjligt så gör de här övningarna nedan ett tag och testa sedan att ta dig upp utan att använda armarna igen.

Från sittandes med raka ben

kvinna tränar för att ta sig upp från sittandes med raka ben upp till ståendes

Sitt med benen sträckta framför dig och rak rygg. Sätt i bägge händerna i golvet vid sidan av höften.

Böj bortre benet och sätt foten i golvet. Vrid run kroppen genom att ta andra benet under kroppen så du kommer till stående på händer och knän.

Ta fram ena foten mot händerna och sätt i foten i golvet. Kom upp med överkroppen (ståendes på ett knä och en fot) och upp till stående.

Gör samma sak men baklänges den här gången, så att du går ner på ett knä, till alla fyra och slutar sittandes.

Från sittandes med korsade ben

kvinna tränar för att ta sig upp från sittandes med korsade ben upp till stående

Från sittandes med korsade ben, kom ut med benet vars fot är innerst och vänd benet så du kan sätta i foten bakom dig en bit ut åt sidan. Knät ska hamna ungefär bakom ditt andra bens fot. (Kom eventuellt lite längre ut från kroppen med foten till benet som är kvar.) Bägge benen ligger nu i vinkel åt samma håll.

Härifrån, kom upp med rumpan från golvet, hjälp till med händerna om du behöver. Kliv fram med bakre benets fot som du sätter i framför dig. Vinkla andra benet rakt bakom dig och tryck dig upp till stående.

Gör samma sak men den här gången baklänges så du tar dig ner till sittande.

4 underskattade rörlighetsövningar du bör göra varje dag

Squat till baklänges-rullning

kvinna tränar på att ta sig upp från sittandes på huk till stående

Ta TRX-band eller gummiband till hjälp i början när du gör den här övningen. Fäst dem i hög höjd och håll i dem med händerna.

Ställ dig med fötterna ungefär i höftbredd. Kom ner i en benböj, böj på benen medan du kommer bak med rumpan som att du skulle sätta dig på en stol.

Kom så långt ner du kan med rumpan och rulla sedan bakåt, på ryggen med fart. Gunga tillbaka till sittande och kom tillbaka upp i en knäböj, och sedan till stående.

Foto: TT

TV: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll
1:02

Efter reklamen: TV: 9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

(1:02)

Slå på ljud

Utvald läsning