Studie visar: Den här träningen kan förbättra ditt sexliv

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

När det gäller sex är det många som upplever att allt inte är guld och gröna skogar jämt. Faktum är att olika typer av sexuell dysfunktion är väldigt vanligt – man räknar i USA med att omkring 40-50 procent av alla vuxna kvinnor lider av det, och bland männen ökar problemen gradvis från 10 procent vid 40 års ålder upp till 50 procent vid 70-årsåldern.

Det kan handla om svårigheter att få erektion för män, och svårigheter att få orgasm eller känna tillfredställelse för kvinnor, till exempel.

En studie som gjordes förra året visar dock att det kan finns något ganska enkelt som kan göra problemen bättre: Träning.

Samband mellan träning och sexliv

Ett gäng amerikanska forskare vid University of California testade både kvinnor och män för att se om fysisk träning, med fokus på konditionsträning som simning, löpning och cykling, kunde få dem att må bättre på det sexuella planet.

Detta gjordes genom att över 6000 deltagare fick svara på en enkät om sina träningsvanor och sexvanor bland annat, och när forskarna sedan jämförde svaren kunde de se att de som uppgav att de tränade mest också hade lägre grad av självupplevda sexuella problem.

Man kunde till exempel se att män som cyklade 10 timmar i veckan upplevde 22 procent mindre sexuell difunktion är män som bara cyklade två timmar i veckan. Bland kvinnor kunde man se mindre rapporterade problem med att känna upphetsning.

Motverkar diabetes och fetma

Till studien letade forskarna upp deltagare som ansåg sig leva aktiva liv, och kvinnorna i studien rapporterade som grupp mindre sexuell dysfunktion än vad som anses vara det nationella genomsnittet. Forskarna anser att även det är en faktor som stärker deras teori om att träning gynnar den sexuella funktionen.

Det finns flera möjliga förklaringar till sambandet – till exempel att träningen gynnar blodflödet till penis och klitoris, eller att man får bättre bäckenbottenstyrka.

Det kan också hänga ihop med att träning motverkar livsstilssjukdomar som diabetes, högt blodtryck och fetma – hälsoproblem som även kopplas till sexuell dysfunktion, framför allt hos män.

Forskarna anser nu att träning bör ges som rekommendation dels för personer som har förhöjd risk för sexuell dysfunktion, men även till personer som redan lider av det. Men mer forskning behövs innan dess.

Källa: Psychology Today  Foto: TT

Läs mer:

Experten: Därför borde alla kvinnor ha en sexleksak

Personer som använder emojis har bättre sexliv

Ett aktivt sexliv påverkar hälsan – mer än vad du tror

 

Redaktionens tips
Dela på: