Studie: Enorma hälsofördelar med att cykla till jobbet

Personer som cyklar till jobbet förbättrar sin hälsa dramatiskt, visar en omfattande brittisk studie som just publicerats i British Medical Journal. Forskarna kallar resultaten av studien ”svindlande” och menar att de som cykelpendlar till kontoret minskar sin risk att dö i förtid med 41 procent, jämfört med de som promenerar eller åker bil, buss eller tåg.

Mest dramatisk var cyklingens förmåga att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, den främsta dödsorsaken hos såväl kvinnor som män. Cykelpendlare löper en 46 procent lägre risk att utveckla hjärtsjukdomar – och en 52 procent lägre risk att dö till följd av hjärt-kärlproblem, upptäckte forskarna, som följde drygt 250 000 personer under fem års tid.

Läs även: Så ska du cykla för maxad förbränning

Cyklandet visade sig även förebygga cancer. De som cyklar till jobbet regelbundet minskar risken att drabbas av cancer med 45 procent – och risken att dö i cancer med 40 procent, enligt studien.

Regelbunden motion är oerhört viktigt för den som vill leva länge och må bra – men många prioriterar i dag bort träningen på grund av tidsbrist. Då kan cykelpendling vara ett perfekt sätt att få in träning i vardagen, menar forskarna.

Cyklar du i syfte att leva längre vill vi också påminna om att aldrig cykla utan hjälm.

Källor: DH.se, theconversation.com
Foto: IBL

 

 

Hans cykelrundor blir konstverk!

Stephen Lunds cykelrundor

Läs också: Hans cykelrundor blir konstverk!

 

Utvald läsning