TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Sofia Åhmans motivationsknep: ”Så lurar jag mig själv att träna ”

16 jul, 2022 
sofia åhman
Även träningsexperter kan ha svårt att hitta motivationen inför varje pass. Så här gör Sofia Åhman för att få till träningen de dagar det inte spritter i benen per automatik.
Annons

Sofia Åhman blev ett bekant ansikte i svenskarnas hem under coronapandemin, när hon körde korta hemmaträningspass i SVT. Men sin egen träning flyttade hon mer och mer ut i friska luften. Det ledde så småningom till en bok om uteträning.

Se även: Så håller du igång träning hela sommaren

Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tipsBrand logo
Så håller du igång träningen hela sommaren – PT:ns bästa tips

– Ja, det var under pandemin som jag själv fick upp ögonen lite mer för att träna ute. Att man kan träna ute under olika årstider faktiskt, och tjusningen med det, säger Sofia Åhman som är aktuell med boken Träna ute med Sofia.

Sofia väljer att träna utomhus så ofta hon kan

– Jag kände att det här måste jag förmedla till fler. Även det här att man kan göra utegrejer som är annat än att promenera, som kanske är det vanligaste vi gör annars. Att man kan få till träningspass.

Annons

Själv väljer hon uteträning så ofta hon kan och njuter av dagsljus och av att andas frisk luft.

– Och så tycker jag att det är så avstressande om jag kommer ut i naturen. Faktiskt är det också så att om jag väl tar mig ut när det är dåligt väder så är jag så otroligt supernöjd efteråt. Jag känner mig så stolt och tycker att jag får ännu mer belöning efter ett träningspass i sämre väder.

Så lurar och mutar Sofia sig själv när det tar emot

Är det dåligt väder så har Sofia några smarta knep hon använder på sig själv.

– Jag både lurar mig själv och mutar mig själv. Jag brukar försöka tänka på hur det kommer att kännas efteråt och vad jag ska unna mig efteråt. Det kan vara en bastu eller att krypa upp i soffan med varm choklad och en filt och se en bra serie.

Det här med att lura sig själv handlar mer om att komma igång.

– Jag vet att motivationen kommer när jag väl har börjat, så jag kan ofta lura mig själv och tänka att jag bara ska träna i tio minuter.

Annons

När hon väl kommit ut känns kanske inte vädret så hemskt ändå. Kanske känns det till och med ganska härligt ...

– Då blir det ofta tio minuter till, eller 20. Rätt var det är har man tränat en halvtimme. Det allra tuffaste är att ta sig ut. När man väl är ute brukar det gå bra. Och efteråt känner man sig löjligt nöjd över att ha klarat av ett pass i ruskväder.

Därför kan uteträning vara extra bra

Sofia tror att uteträning kan vara bra variation för någon som redan tränar men också en bra början för den som vill komma igång och röra sig mer.

– Uteträning kan vara helt gratis och det är lätttillgängligt. Det är ingen som tittar, det är inga speglar. Jag behöver kanske inte ha de där coola snygga kläderna eller känna mig uttittad. Jag kan ”gömma” mig i naturen och jag kan träna utifrån mina egna förutsättningar.

Dessutom kan det vara lättare att hålla motivationen uppe.

– Det är roligt att inget träningspass är det andra likt. Det blir alltid lite olika. Miljön kanske varierar, vädret är olika och det händer oväntade grejer, kanske att en hund går förbi eller att bladen skiftar färg. Det blir liksom en naturupplevelse också. Man blir inte uttråkad, som man kan bli om man går på samma pass, som alltid ser likadant ut, varje vecka.

Annons

Så tränar Sofia Åhman allra helst på sommaren

På sommaren finns en träning Sofia brinner lite extra för.

– Alltså jag älskar att vandra på sommaren. Se nya miljöer, uppleva Sveriges olika skogar upp från norr eller ner i söder. Jag tycker det är ett fantastiskt sätt att se Sverige på. Men jag goggar också en hel del, joggar och promenerar om vartannat. Jag varvar lite grann.

Allra helst vill hon avsluta sina sköna gogging-pass vid en sjö.

– Jag tycker det är så underbart mysigt att kunna kasta sig i sjön direkt efter när man är supersvettig, helst i bara underkläderna. Och så bara simma omkring. Kombinationen att få svettas, vara ute i naturen och få ta ett dopp i direkt anslutning, det tycker jag är oslagbart!

Träna ute med Sofia
Sofia Åhman är aktuell med boken Träna ute med Sofia

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Annons