TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Så hittar du den perfekta löptekniken

31 aug, 2015 
En bättre löpteknik är nyckeln till att springa både snabbare och skönare. Här är löpcoachen Thomas Reckmanns bästa tips.
Annons

Blir du inte snabbare? Eller får du så ont av löpningen att du vill lägga av? Lösningen är att hitta rätt löpteknik där kroppen rör sig på ett naturligt sätt.

– Det finns många läkare som säger att joggingtrenden har räddat miljontals hjärtan, men förstört miljontals kroppar. Alldeles för många springer fel i dag och det skadar oss, säger Thomas Reckmann, som skrivit boken Det perfekta löpsteget.

 

Det vanligaste misstaget, menar han, är att löparen har en lätt framåtlutad överkropp. I en sådan framåtlutad position slänger man fram foten och bromsar sitt eget steg. En av orsakerna till denna position är att många av oss sitter framåtlutade över skrivbord om dagarna.

Ett av Thomas Reckmanns råd är att du aldrig ska springa snabbare än att du klarar av att ha rätt kroppsposition. Rusar du fram för okontrollerat får du ett tungt steg och blir fortare trött.

– Löpning handlar om att göra rätt. Med ett lättare steg orkar du hålla ett högre tempo under längre tid.

Annons

Thomas Reckmann rekommenderar att du börjar arbeta med löpsteget så snart som möjligt.

– Gör rätt från början, så får du ut mycket mer av din löpning och kondition.

 

Läs mer: Så laddar du bäst inför Tjejmilen

 

Så får du rätt löpteknik

* Vi tror ofta att ju mer vi tar i, desto bättre går det. Men det optimala är att ge 80–90 procent. Om du ger 100 procent spänner du dig, du blir fortare trött och försämrar prestationen.

* Du ska varken landa helt på hälen eller springa på tårna. Det handlar inte om var på foten du landar, utan var foten landar. Den ska vara rakt direkt under kroppen. Det ska gå en rak lodrät linje från fotknöl upp till höftbenet och vidare till axeln. För varje lutad grad landar du för långt fram och bromsar farten.

* Tryck från höften när du springer, då kommer du att utnyttja gravitationen optimalt. Gravitationen styr alla rörelser, och om du drar nytta av den trycks din kropp framåt.

Annons

* Du ska ha ett spetsigt, vasst knä när du pendlar fram benet. Då är det lättare att landa med foten under dig.

* Satsa på kortare steg. De allra flesta motionärer springer med för långt steg som bromsar löpningen. Ett långt steg är ungefär som att cykla i uppförsbacke på för låg växel.

 

Läs mer: Bästa löparmaten – före, under och efter passet

 

Bli en bättre löpare

1. Öva positionen i en spegel eller be någon filma dig. Det finns workshops i löpteknik. Det är mycket effektivt, men se till att det är en seriös kurs.

2. Kontorsmänniskor kan bli bättre löpare om de kompletterar med yoga. Då blir hållningen bättre.

3. Det är bra med tunna sulor för löptekniken, men om du är en ovan löpare ska du vara försiktig eftersom man ökar belastningen på vader och hälsenor.

4. Kör tåhävningar minst tre dagar i veckan. Då stärker du vaderna och skaderisken minskar. Gör först 2–3×15 långsamt upp och snabbt ner, för att sedan göra 2–3×15 snabbt upp och långsamt ner.

Annons

 

AV: Emma V Larsson

BILD: Per Hanstorp

 

LÄS MER:

Kom och träffa MåBra på Tjejmilen Expo!

tjejmilen

Kom och träffa MåBra-redaktionen och ta del av förmånliga mässerbjudanden på Tjejmilen Expo – oavsett om du ska springa eller inte!

Läs mer: Kom och träffa MåBra på Tjejmilen Expo

 

Motionstabell – så mycket förbränner du

148389080-700x465

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.
Till motionstabellen!

 

Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

vikttjanster

Läs mer: Nå drömvikten & toppformen med MåBra:s tjänster!

Annons