Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Bästa löparmaten – före, under och efter passet!

13 aug, 2015 
Att äta rätt i förhållande till din träning kan göra dig både starkare och friskare. MåBra:s kostexpert Marie Tegnér förklarar hur du ska äta.
Annons

Före passet

Ät ett huvudmål bestående av både kolhydrater och protein två, tre timmar före passet. Välj långsamma kolhydrater som råris, fullkornspasta och bönor, och protein från exempelvis kyckling eller fisk.

Under passet

Drick vatten om du springer långt eller om det är varmt. Du behöver endast äta vid långa pass. Under ett flertimmarslopp kan du fylla på med nötter, sportdryck eller bars.

Efter passet

Ge kroppen en chans att återhämta sig och fyll på förråden. Ät en välbalanserad måltid, helst inom en halvtimme, exempelvis laxfilé med grönsaker och sötpotatis eller quinoa. Om det inte är praktiskt möjligt, ät ett mellanmål. Ta kvarg med bär, alternativt yoghurt med müsli och en banan och fyll på med middagen lite senare.

 

Här hämtar du energin

Kolhydrater:

En viktig energikälla som används som bränsle och gör att du orkar. Välj långsamma kolhydrater som sötpotatis, frukt, fullkornsprodukter och bönor.

Annons

Fett:

Kroppen använder både fett och kolhydrater som energikälla. Välj bra fettkällor som fet fisk, nötter, avokado och oljor, till exempel raps-, oliv- eller kallpressad linfröolja.

Protein:

Viktigt för musklernas återhämtning. Det finns bland annat i fågel, kött, baljväxter, fisk, färskost/kvarg och ägg.

 

I varje nummer av MåBra delar Marie Tegnér med sig av sunda, läckra recept. Hon svarar även på läsarfrågor om mat och vikt i sin populära blogg.

 

AV: Emma V Larsson

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Motionstabell – så mycket förbränner du

148389080-700x465

Här har vi sammanställt hur många kalorier du gör av med vid olika träningsformer och aktiviteter – och hur många steg träningen kan omvandlas till.

Till motionstabellen!

 

7 bra anledningar att träna löpning – året om!

Det finns inget dåligt löpningsväder, på med mössan och ge dig ut!

Annons