4 vanligaste och värsta misstagen vi gör i situps

vanliga misstag vi gör i situps
7 Enkla träningsformer på hemmaplan
Slå på ljud

Det finns så många andra magövningar än situps man kan göra, men har man fastnat för just den här övningen och gillar den så kan man förstås fortsätta med sina situps.

Men kanske behöver man justera några saker – för att göra sina situps mer effektiva och för att skona kroppen.

Vanliga misstag när man gör situps

Här är några saker att tänka extra på nästa gång du gör situps, enligt Livestrong.

Du belastar nacken för hårt

Ett av de vanligaste misstagen vi gör i situps är att dra oss upp med ”hjälp” av nacken, istället för att koppla på magmusklerna ordentligt.

Ibland med händerna bakom nacken men även utan att vi använder händerna. Genom att antingen dra in hakan för mycket mot bröstet eller luta huvudet för mycket bakåt.

Känner du av nacken efter du har gjort situps så är det här verkligen något du bör tänka på framåt, för att skona nacken.

Tänk på att: Försöka slappna av i nacken när du gör situps:en och att det verkligen bara är magmusklerna som drar dig uppåt i rörelsen och håller emot när du sänker ner.

Ett av de vanligaste misstagen i situps är att man belastar nacken, på bilden drar kvinnan sig upp med hjälp av händerna i nacken

630329480

Du har luft mellan golvet och ländryggen

När vi gör många situps och börjar ta slut i musklerna så är det inte ovanligt att vi börjar svanka lite i rörelsen, vi glömmer att runda nedre delen av ryggen och kopplar in andra muskler.

Det här kan göra att du kan känna av till exempel höftböjarna , höfterna eller ländryggen efter ett tag.

Tänk på att: Hela tiden låta ryggraden ligga i golvet, genom hela rörelsen och ”rulla” upp och ned i rörelsen.

Du håller inte emot på tillbakavägen

Situps får gärna göras långsamt och bör alltid göras med kontroll. Ändå är det inte ovanligt att man går upp snabbt, och ner ännu snabbare.

Om man släpper ner överkroppen för snabbt blir inte bara övningen mindre effektiv, risken är också större att man till exempel lyfter ländryggen från golvet.

Tänk på att: Genomföra varenda situp med riktigt bra teknik, när du ändå gör dem. Tänk kvalitet framför kvantitet.

Du håller andan i dina situps

Ibland när vi tränar lägger vi så mycket fokus på att göra rätt eller att ta i så vi håller andan i övningen. Men försök istället använda användningen i dina situps.

Tänk på att: Andas ut när du kommer upp med överkroppen, andas in när du sänker ner.

Källa: Livestrong Foto: TT

Utvald läsning