SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Anders Hansen: Därför kan du inte lägga ner telefonen

23 sep, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Telefonerna och våra sociala medier har oss i ett järngrepp – psykiatern Anders Hansen förklarar hur det har blivit så och vad som händer i hjärnan när telefonerna stjäl vår uppmärksamhet, vår tid och vår sömn.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du kan säkert känna igen dig i att handen ibland åker ner i fickan och fiskar upp telefonen, även när du inte alls har tänkt att du ska göra det. Det är som att handen lever sitt eget liv och själv bestämmer när det är dags för att skrolla igenom Instagram.

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, som är aktuell med SVT-programmet Din hjärna säger att det faktiskt är så. Vi har blivit så perfekt dresserade av utvecklarna av de sociala medierna att vi i dag plockar upp telefonen var sjätte till sjunde minut, och det är inte rationella beslut.

Telefonen har hackat hjärnans belöningssystem

– Man har utvecklat produkter som har hackat hjärnans belöningssystem, säger Anders Hansen och förklarar hur:

– Framför allt utnyttjar de vår dopaminutsöndring. För varje like du får på ett inlägg får du en belöning i form av dopamin. Men du får inte dina likes exakt samtidigt som någon trycker på likeknappen, utan de portioneras ut till tillfällen när de ger maximal effekt, säger han.

Annons

Hjärnan älskar nämligen kanske. Det är det som gör att vi spelar på casino, vi vet att vi kommer att förlora pengar, men ovissheten och känslan av ett kanske gör att vi ändå går dit. Historiskt så har vi tjänat på att få en rejäl belöning när utfallet har varit ovisst, som att vi inte visste om vi skulle få fångst när vi jagade eller hitta frukt när vi klättrade upp i ett träd. Dopaminsystemet överbelönar därför det osäkra utfallet och sociala medier utnyttjar det här, ”Kanske har jag fått ett nytt like nu”.

– Vi ska inte glömma att företagen har haft beteendevetare till hjälp när har tagit fram nya funktioner och att de testar, ”Tänk om vi gör den här knappen grön istället eller testar att ge den här signalen senare”. Och om det visar sig att vi stannar kvar två minuter till i appen så kör de ut det. Det här har gjort att till exempel Facebook har gått från ett universitetsprojekt till ett av världens största företag på tolv år, säger han.

Annons

200 000 livstiders skrollande om dagen

I ett avsnitt av Anders Hansens program Din hjärna träffar han mannen som ligger bakom infinity scroll, funktionen som gör att det inte finns någon botten när du skrollar på till exempel Facebook eller Amazon. Den mannen ångrar sig i dag.

– Om du inte får en stoppsignal, att du till exempel måste klicka vidare till nästa sida, så kommer du bara att fortsätta. Man har beräknat att det i tid går åt 200 000 människoliv om dagen till onödigt skrollande på grund av den funktionen, säger Anders Hansen.

Han jämför med att dricka vin. Varje gång glaset är tomt fattar vi ett beslut om vi ska fylla på igen eller inte. Men om vi hade ett glas som hela tiden bara fyllde på skulle vi bara fortsätta att dricka.

Telefonen gör att du tappar fokus

Hur mycket tid lägger du på att scrolla?
Hur mycket tid lägger du själv på att skrolla? Foto: Linn Marnfeldt/Itv Studios Sweden

Ok, telefonen verkar ha oss i ett järngrepp, men måste det vara så farligt då? Ja, det finns flera anledningar till att det här är dåligt för vår hjärna. Dels stör telefonen vår koncentration. Om vi försöker ignorera något, till exempel telefonen, är det en aktiv handling. Så om telefonen ligger på bordet bredvid dig så kommer det att gå åt mental bandbredd för att tänka på att man inte ska plocka upp den. Om du ska göra något viktigt ska du alltså inte ha telefonen i samma rum.

Annons

– Vid ett försök lät man folk föra ett samtal med en okänd person. Hälften hade en telefon på bordet och de andra hade ett anteckningsblock. Efteråt visade det sig att de som hade telefonen på bordet tyckte att samtalet var mindre intressant och att den man pratade med var opålitlig, säger Anders Hansen.

Vi rör oss mindre och sover sämre

Han medger att det finns saker som är bra med sociala medier, att vi till exempel kan hålla kontakten med de vi annars kanske inte hade haft fortsatt kontakt med. Men det negativa överväger. Vi rör på oss allt mindre, och Anders Hansen säger att det inte är någon vild gissning att det har med digitaliseringen att göra.

Vi sover också sämre, framför allt unga, vilket kan få oanade konsekvenser eftersom hjärnan under sömnen bland annat städas ren från slaggprodukter.

– Var tredje tonåring sover med telefonen i sängen, som en nalle! Jag får in sådana patienter till mig som vill ha tabletter, men då säger jag att de först får slänga ut telefonen ur sovrummet och köpa en väckarklocka, säger han.

Annons

Skrollande gör att kvinnor mår dåligt

Förutom detta ökar digitaliseringen risken för depression. Exakt varför vet man inte, men att det kan ha att göra med jämförelse är inte en orimlig tanke.

– Att bara skrolla förbi andra människors förskönade liv är inte bra, det gör oss avundsjuka, säger Anders Hansen och tillägger att det gäller även när vi är medvetna om att det inte är den äkta sanningen vi ser, och värst är det för kvinnor.

– Det är otroligt viktigt för oss var vi befinner oss i hierarkin och om vi hela tiden jämför oss med andra kommer vi att uppfatta att vi trycks ner, och det mår vi skit av.

Så länge är det ok att sitta med sociala medier

Men ska vi skrota de sociala medierna för att må bra? Nej, att sluta helt är inte något Anders Hansen rekommenderar.

– Det verkar finnas en sweetspot när det gäller sociala medier. De som inte använder det alls känner sig utanför och isolerade, men de som använder det mycket mår också dåligt. De som däremot tänker igenom och använder sociala medier medvetet cirka 30 minuter om dagen verkar må bäst. Så använd dem smart.

Du kan se Anders Hansens program Din hjärna på SVT1 på måndagar klockan 20.00.

Foto: Linn Marnfeldt/Itv Studios Sweden

Läs mer:

Anders Hansen går på djupet i Din hjärna på SVT

”Vägra sociala medier” – Adam Lundgren snokar i techbranschen

Den kan bli olagligt att dela bilder på dina barn på sociala medier

Annons