HudvårdHårvårdNagelvårdShoppingTräningskläder

Anders Hansen: Så föryngrar du huden med tio år

27 jul, 2017 UPPDATERAD 18 jan, 2023
AvMinna Wallén-Widung
anders hansen och kvinna som smörjer sig med kräm
Det går att föryngra huden med tio år. Och hemligheten ligger varken i dyra hudkrämer eller laserbehandling, utan ett knep som är betydligt snällare mot plånboken.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det är överläkaren Anders Hansen som i ett inlägg i Svd Perfect Guide, skriver om rönen. Han hänvisar till en forskningsundersökning, där ett 20-tal individer i 60-årsåldern under tre månader genomgick en behandling.

TV: Så föryngrar du huden med tio årBrand logo
TV: Så föryngrar du huden med tio år

Efter testperiodens slut togs prover från ”icke solbelyst hud”, det vill säga skinkan, som analyserades av forskare. Resultaten jämfördes med liknande hudprover som tagits innan behandlingen drog i gång.

”Forskarna tittade på hur tjocka olika hudlager var, hur mycket kollagen (ett protein som ger stadga i olika typer av vävnad) och hur mycket mitokondrier, ett slags 'kraftstationer' i kroppens celler, som hudcellerna innehöll. Allt detta är sådant som påverkas i huden när vi åldras”, skriver Anders Hansen.

Annons

Forskarna upptäckte att testpersonernas hud hade blivit hela tio år yngre under behandlingsperioden.

Inga krämer kommer i närheten

Vad var det då för magisk behandling som testpersonerna fick genomgå?

Jo, det var något så enkelt som fysisk aktivitet. Anders Hansen skriver i Svd att de personer som genomgått behandlingen hade ägnat sig åt en fysisk aktivitet två gånger i veckan. Det handlade inte om speciellt hård träning, utan snarare 30 minuters cykling eller löpning som gjorde testpersonerna svettiga och andfådda – men inte helt slutkörda.

Enligt Anders Hansen finns det ingen hudvård eller andra kosmetiska preparat som kan uppnå samma resultat:

”Effekten på huden var på en nivå som inga krämer någonsin kommer i närheten av, oavsett hur avancerade de kan verka i kvasivetenskapliga reklaminslag. Om en kräm kunnat förändra till denna grad hade du för övrigt känt till det, den hade nämligen varit oerhört hårt marknadsförd.”

Annons

”Spring mer – föryngra din hud”

Han poängterar hur viktigt det är med fysisk aktivitet för hela vår kropp, framför allt när vi blir äldre. Att röra på sig regelbundet påverkar såväl åldrande som koncentration, stresstålighet och kreativitet.

Att fysisk aktivitet påverkar hjärta och andra inre organ vet vi sedan tidigare. Men även huden, som ju också räknas som ett organ, stärks av träning.

”Det som mer än något annat motiverar människor att röra på sig är inte några extra levnadsår eller ens att man mår bättre. Det är effekterna i spegeln. Så för dig som vill ha en ny kosmetisk morot till joggingspåret: Spring mer – och föryngra din hud”, skriver Anders Hansen.

Även hudläkaren Ellen Marmur håller med om att träningen har positiva effekter på huden.

– Vi fokuserar ofta på de effekter träningen har på hjärtat, vilka såklart är jätteviktiga, men allt som skapar cirkulation i kroppen hjälper också till att hålla din hud frisk och hälsosam, säger hon till WebMD.

Senare studier har också visat att speciell träning för ansiktet kan göra att man ser yngre ut. Genom specifika övningar kan musklerna där förstärkas, vilket gör att ansiktets muskler blir fastare och ger ett yngre intryck.

Bild: TT

5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtidBrand logo
5 otippade saker vi gör som kan få huden att åldras i förtid
Annons