Överläkaren: Så föryngrar du huden med tio år!

Artikeln uppdaterades 2020-02-01.

Det är överläkaren Anders Hansen som i ett inlägg i Svd Perfect Guide, skriver om rönen. Han hänvisar till en forskningsundersökning, där ett 20-tal individer i 60-årsåldern under tre månader genomgick en behandling.

TV: Så föryngrar du huden med tio år
1:03

Efter reklamen: TV: Så föryngrar du huden med tio år

(1:03)

Efter testperiodens slut togs prover från ”icke solbelyst hud”, det vill säga skinkan, som analyserades av forskare. Resultaten jämfördes med liknande hudprover som tagits innan behandlingen drog i gång.

”Forskarna tittade på hur tjocka olika hudlager var, hur mycket kollagen (ett protein som ger stadga i olika typer av vävnad) och hur mycket mitokondrier, ett slags ”kraftstationer” i kroppens celler, som hudcellerna innehöll. Allt detta är sådant som påverkas i huden när vi åldras”, skriver Anders Hansen.

Forskarna upptäckte att testpersonernas hud hade blivit hela tio år yngre under behandlingsperioden.

Inga krämer kommer i närheten

Vad var det då för magisk behandling som testpersonerna fick genomgå?

Jo, det var något så enkelt som fysisk aktivitet. Anders Hansen skriver i Svd Perfect Guide att de personer som genomgått behandlingen hade ägnat sig åt en fysisk aktivitet två gånger i veckan. Det handlade inte om speciellt hård träning, utan snarare 30 minuters cykling eller löpning som gjorde testpersonerna svettiga och andfådda – men inte helt slutkörda.

Enligt Anders Hansen finns det inga kosmetiska preparat som kan uppnå samma resultat:

”Effekten på huden var på en nivå som inga krämer någonsin kommer i närheten av, oavsett hur avancerade de kan verka i kvasivetenskapliga reklaminslag. Om en kräm kunnat förändra till denna grad hade du för övrigt känt till det, den hade nämligen varit oerhört hårt marknadsförd.”

”Spring mer – föryngra din hud”

Han poängterar hur viktigt det är med fysisk aktivitet för hela vår kropp, framför allt när vi blir äldre. Att röra på sig regelbundet påverkar såväl åldrande som koncentration, stresstålighet och kreativitet.

Att fysisk aktivitet påverkar hjärta och andra inre organ vet vi sedan tidigare. Men även huden, som ju också räknas som ett organ, stärks av träning.

”Det som mer än något annat motiverar människor att röra på sig är inte några extra levnadsår eller ens att man mår bättre. Det är effekterna i spegeln. Så för dig som vill ha en ny kosmetisk morot till joggingspåret: Spring mer – och föryngra din hud”, skriver Anders Hansen.

Även hudläkaren Ellen Marmur håller med om att träningen har positiva effekter på huden.

– Vi fokuserar ofta på de effekter träningen har på hjärtat, vilka såklart är jätteviktiga, men allt som skapar cirkulation i kroppen hjälper också till att hålla din hud frisk och hälsosam, säger hon till WebMD.

Senare studier har också visat att speciell träning för ansiktet kan göra att man ser yngre ut. Genom specifika övningar kan musklerna där förstärkas, vilket gör att ansiktets muskler blir fastare och ger ett yngre intryck.

Bild: TT

Se också: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter
0:52

Efter reklamen: Se också: Så ofta bör du tvätta ansiktet - enligt experter

(0:52)

Läs mer:

Överläkaren Anders Hansen: Därför borde ALLA ha ångest

Anders Hansen: Detta är bästa sättet att träna på

Hur får man finare hud? 13 tips från experten

Redaktionens tips