Ont i benhinnorna? Så ska du göra!

Fråga: Jag har fått problem med benhinnorna efter att jag sprungit en hel del. Vad beror egentligen benhinneproblem på, fel skor eller överbelastning? Och vad gäller vid problemen – kan man fortsätta träna eller är det vila som gäller?

/Karin

 

Svar: Många löpare får problem med benhinnorna, men det drabbar även andra utövare. Man får ont i underbenets framsida eller insida när man springer eller hoppar – och ibland kan man till och med känna en viss svullnad. Orsaken är en överbelastning av underbenet, vilken kan bero på flera olika saker.

Den vanligaste orsaken till benhinneproblem är att man har sprungit, gått eller hoppat mer än vanligt. Om man ökar träningsdosen för snabbt, sprungit/hoppat på hårt underlag, tränat hårt en längre tid eller har fel skor är risken att drabbas stor. Som tur är så är diagnosen god och de flesta blir smärtfria efter några veckor.

Gör så här:

● Vila! Undvik belastning som gör ont. Välj träningsformer som inte belastar, exempelvis simning, cykling eller crosstrainer.

● Byt skor eller prova med ortopediska inlägg. Personer med höga fotvalv, plattfotade och pronerare har högst risk att drabbas.

● Stretcha underbenets muskler.

Om inte besvären ger med sig på några veckor, ta hjälp av en fysioterapeut eller liknande. Det kan också vara bra att göra en löpanalys för att kolla din teknik.

Tänk på att långsamt trappa upp när du kan börja träna igen. Välj mjukt underlag och variera med annan träning. Det kan ta upp till 2-3 månader innan du är helt återställd.

 

Löpning: Löpträna utan skador! 5 smarta tips 

Läs också: Löpning: Löpträna utan skador! 5 smarta tips