TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Ny studie visar: Hård träning kan ge cancerpatienter mer ork

06 okt, 2017 
Den som har cancer och går igenom en tung behandling kan gynnas av att träna några hårda pass i veckan, det visar en ny svensk studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Man kan tänka sig att om det är någon gång man borde ligga lågt med träningen så är det om man går igenom en cancerbehandling. Men ack så fel vi har.

En ny svensk studie gjord på 600 cancersjuka deltagare från Uppsala, Linköping och Malmö/Lund, visar att hård träning kan ge mer ork för den går igenom en tung cancerbehandling.

– Vi ser att många blir piggare efter ett besök i gymmet, säger Lotta Pistora, fysioterapeut vid Lunds universitetssjukhus, till SVT.

Läs också: Stress och depression ökar risken att få cancer

Studien har finansierats av Cancerfonden och påbörjades 2014, och resultaten förvånar även forskarna.

– Tidigare har vi varit osäkra på om cancerpatienter under behandling kan träna så hårt, säger Katarina Sjövall till SVT, projektledare för den skånska delen av studien. Men att döma av de analyser vi gjort hittills kan patienterna rekommenderas att träna högintensivt.

Många cancerpatienter drabbas av extrem trötthet när de går igenom behandlingarna – och även det har forskarna undersökt om träning kan ha någon effekt på.

Annons

Läs också: Cancer: Ny metod får cancerceller att dö

Lotta Pistora är en av de fysioterapeuter som tränar gruppen i Lund. Hon är övertygad om att hård träning faktiskt ger mer ork åt patienterna.

– Många kan vara väldigt trötta när de kommer hit. Men sen stöttar vi dem och ofta märker man under tiden de tränar att de blir piggare. Och sen när de går hem säger de: ”Nu blir det en bra kväll”, säger hon.

Hon hoppas att studien kommer att leda till att alla cancerpatienter i framtiden blir erbjudna möjlighet till träning.

Läs också: Minska risken för cancer – bli flexitarian

– Det är viktigt att tillhöra en grupp som gör ”normala” saker när man är sjuk. Många är ju sjukskrivna under behandlingen och här är det trevligt och roligt att träffa de andra.

Källa: SVT Nyheter Foto: Martine Jacobsen/Unsplash

Kan träning motverka cancer?

Läs också: Kan träning motverka cancer?

Annons