TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Ny studie: Så dåligt fungerar aktivitetsarmbanden

25 maj, 2017 
Är du en av alla som bär ett armband som ska mäta både puls, steg, energiförbrukning och sömn? En ny studie visar att du inte ska lita blint på det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Redan förra året kunde SVT Nyheter rapportera om stora brister bland de populära aktivitetsarmbanden.

Nu har en ny studie kommit, och det ser inte ut att ha förbättrats.

Armbanden som testats är Apple Watch, Samsung Gear, Microsoft Band och ytterligare fyra vanliga märken, och deltagarna i studien var 60 stycken. De fick bära aktivitetsarmbanden samtidigt som deras puls och energiförbrukning mättes noggrant i ett labb.

Läs också: Årets julklapp speglar svenskarnas växande hälsointresse

Armbanden tycks ha blivit bättre när det gäller pulsmätning, men energiförbrukningen har fortfarande en alldeles för stor felmarginal.

– Hjärtfrekvensmätaren gjorde mycket bättre ifrån sig än vad vi trodde, men mätningarna av energiförbränningen var helt fel, säger Euan Ashley, forskare vid Stanfords universitet, som gjort studien, till SVT Nyheter.

I den nya studien hade armbanden en felmarginal gällande energiförbrukningen på mellan 27 och 92 procent – långt ifrån de maximalt 10 procenten som forskarna skulle önska.

Annons

– Om man till exempel försöker gå ner i vikt och litar för mycket på de här siffrorna så kanske man äter 50 procent mer än man borde för att armbandet säger att man gjort av med 50 procent mer energi än man faktiskt gjort av med, sa Mikael Mattsson, doktor i medicinsk vetenskap vid GIH i Stockholm, för ett år sedan.

Läs också: Snart kan du svälja ditt aktivitetsarmband

Anledningen till armbandens stora brister är sannolikt att det är mycket svårt att mäta energiförbrukning med endast ett armband. Hur mycket energi en människa gör av med beror nämligen på flera faktorer som vikt, längd, ålder, kön, livsstil och gener, och än så länge finns inte den perfekta algoritmen.

Men idén med aktivitetsarmband är bra, tycker forskarna, då mätningarna om de fungerade skulle vara ovärderliga för läkare som ska ställa diagnoser.

– Om man kan säga till en person att ja, du tränar tillräckligt men du är inaktiv i vardagen så skulle man kunna ge rätt vård till rätt person snabbare, säger Mikael Mattsson.

Källa: SVT Nyheter

Foto: Thinkstock

 

Vardagsträningen som får dig att tappa vikt

Att ta trappan istället för hissen är ett effektivt sätt att öka vardagsförbränningen!

Läs också: Vardagsträningen som får dig att tappa vikt

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons