TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Ny studie: Därför ska du ta med mormor till styrkepasset!

11 apr, 2017 
Gamla bör styrketräna.
Ny dansk forskning visar att hård styrketräning kan gynna även riktigt gamla människor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vad gör du med dina mor- och farföräldrar när ni ses? Chansen är stor att ni fikar, äter middag eller bara sitter och pratar. Men kanske vore du ett bättre barnbarn om du gjorde något mer aktivt med mormor och morfar?

En ny men liten studie har gjorts i Danmark, och enligt resultatet borde vi träna med våra äldre istället för att dricka kaffe och äta wienerbröd.

Vi vet redan att muskelstyrkan, rörelseförmågan, balansen och konditionen försämras med åldern, och att träning och motion kan hjälpa äldre att behålla sin fysiska kapacitet längre. Men är hård styrketräning rätt väg att gå?

Läs också: Så bra är träning mot depression

I studien ingick 26 personer mellan 83 och 94 år, som delades in i två grupper – en studiegrupp och en kontrollgrupp. Studiegruppen fick genomgå ett träningsprogram på 12 veckor. I styrketräningsprogrammet ingick bland annat benpress, bencurl och benspark i maskin, och passet genomfördes tre gånger i veckan.

Annons

Under 10 veckor gick de från att göra tre set med tolv repetitioner i varje övning, till fem set med sex repetitioner. Sedan avslutade de med två veckors lugnare träning.

Samtliga deltagare fick också en proteinrik näringsdryck som tillskott till sin vanliga kost.

Läs också: Träna dig starkare och slankare – på bara 6 veckor!

Efter tolv veckor kunde man tydligt se att de deltagare som tränar hade fått mer muskler och blivit starkare – i benspark hade de ökat styrkan med hela 91 procent!

Även om den här studien är för liten för att kunna dra slutsatser från så styrker den tidigare forskning om träning och muskelbyggnad, och det är sedan tidigare känt att motion hos äldre kan hjälpa för minnet, koncentrationen, uppmärksamheten och reaktionstiden.

SÅ: Det är verkligen aldrig för sent att börja träna!

Källa: Science Direct, Folkhälsan

Foto: Thinkstock

 

10 bra anledningar att börja styrketräna

Läs också: 10 bra anledningar att börja styrketräna

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons