TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Motionera bort dina stressproblem

26 jul, 2011 
Annons

Att motionera är ett effektivt vapen mot stress och stressrelaterade problem. Men det gäller att träna rätt, anti-stress-effekten hänger på vad, när och hur du tränar.

Motion bygger upp kroppen, medan stress bryter ner den. Därför bör du hoppa över vissa former av träning de perioder i livet då du är under extra stor press. Tävlings- och bollsporter som kickar i gång adrenalinproduktionen bör till exempel undvikas helt.

– Kroppen har en inbyggd utrensningsfunktion där rörelse fungerar som spänningsurladdare. Framför allt är de lågintensiv träning på en jämn nivå som kroppen mår bra av. Tävling och spurtande är mindre bra, säger Katarina Woxnerud, personlig tränare och rådgivare i MåBra.

Ett smart knep är att träna på kvällen. Bäst är att lägga in en promenad eller ett joggingpass två timmar före sänggåendet. Då rensar du bort stresshormoner och bildats under dagen och sover dig i form.

Att slappna av innan träningspasset och delta i de avslutande avslappningsövningarna är också effektiva knep.

I aktuella MåBra nr 8 kan du läsa mer om hur stress påverkar vikten och hälsan, och träningsformerna som biter bäst på stressrelaterade problem.

Annons