Motionera bort dina stressproblem

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att motionera är ett effektivt vapen mot stress och stressrelaterade problem. Men det gäller att träna rätt, anti-stress-effekten hänger på vad, när och hur du tränar.

Motion bygger upp kroppen, medan stress bryter ner den. Därför bör du hoppa över vissa former av träning de perioder i livet då du är under extra stor press. Tävlings- och bollsporter som kickar i gång adrenalinproduktionen bör till exempel undvikas helt.

– Kroppen har en inbyggd utrensningsfunktion där rörelse fungerar som spänningsurladdare. Framför allt är de lågintensiv träning på en jämn nivå som kroppen mår bra av. Tävling och spurtande är mindre bra, säger Katarina Woxnerud, personlig tränare och rådgivare i MåBra.

Ett smart knep är att träna på kvällen. Bäst är att lägga in en promenad eller ett joggingpass två timmar före sänggåendet. Då rensar du bort stresshormoner och bildats under dagen och sover dig i form.

Att slappna av innan träningspasset och delta i de avslutande avslappningsövningarna är också effektiva knep.

I aktuella MåBra nr 8 kan du läsa mer om hur stress påverkar vikten och hälsan, och träningsformerna som biter bäst på stressrelaterade problem.

Redaktionens tips
Dela på: