Därför ska du INTE springa med hörlurar på löprundan

kvinna springer med hörlurar
Därför älskar vi löpning!
1:18

Efter reklamen: Därför älskar vi löpning!

(1:18)

Slå på ljud

Det finns de som behöver sin vanliga låtlista för att ta sig runt på löprundan i spåret. Det finns de som behöver lyssna på en podd eller ljudbok för att distrahera sig när de springer, för att inte känna efter om det är jobbigt.

Men så finns det också de som väljer att springa i tystnad, utan att bli distraherade överhuvudtaget. Och som fullkomligt älskar det. De menar till och med att det kan göra löprundan både härligare och ge bättre resultat.

Så tränar du bäst på löpband – 3 olika pass att springa

Fördelar med att springa utan hörlurar

Självklart kan man variera sig och välja att springa med hörlurar ibland och ibland inte. Här är några av fördelarna med att springa utan hörlurar.

Du ökar ditt medvetande

Medan ljud i öronen distraherar oss från vad vi egentligen håller på med så kan tystnaden ge oss extra fokus. Det här kan göra att vi känner in kroppen på ett annat sätt.

Vi kanske känner av att vi har lite extra att ge till exempel, eller att vi behöver ta det lite lugnare för att få en bättre löptur just för dagen för den delen.

Du fokuserar lättare på utveckling

Det blir lättare att hålla fokus på sin teknik och därför också att utvecklas om man håller koncentrationen där hela rundan.

Säg till exempel att du behöver tänka på att hålla blicken i horisonten eller att ta kortare steg. Då kan du lägga allt ditt fokus där den rundan du springer utan att bli distraherad.

kvinna springer med hörlurar

Kanske kan du låta hörlurarna vänta hemma på några rundor då och då i alla fall?

Det kan göra löpningen lugnare

Många har problem med både att de går ut för hårt för snabbt i en löprunda och att de kan ha svårt att hålla ett lugnare tempo när de springer längre.

Utan en takt att hålla sig till eller ljud som stjäl fokus så kan det vara lättare att fokusera på att ta lugna andetag och att springa i ett lugnare tempo.

Får man in en bra rytm kan det dessutom kännas riktigt meditativt att springa, utan att det känns tungt eller jobbigt.

Du kan få bättre andning

Om du istället för att fokusera på något som låter utifrån lyssnar till dina andetag när du springer så kan du hitta en bra andning som passar just dig.

Andningen är något som många kämpar med när de springer och det kan ta ett tag att hitta rätt. Med full fokus på att hitta en bra andningsrytm blir det lättare – andas djupa, lugna andetag.

Löpning måste inte vara jobbigt – 11 sätt att göra det roligare

Du kan bli mer social

Springer du tillsammans med andra så kan rundor utan hörlurar bli ett perfekt tillfälle att vara social på. Att springa med andra kan vara bra både för att variera sitt tempo och för att göra att löprundorna känns trevligare och lättare.

Foto: TT

Utvald läsning