TräningspeppTräningskläderBörja tränaTräna med redskapTräningsprogramVardagsmotionTräna utomhus

Löparetikett – 10 oskrivna regler alla löpare bör känna till

24 jan, 2020 
Löpning etikett.
Som löpare ställs man ibland inför knepiga situationer där det kan vara svårt att veta hur man ska bete sig. Här är tio etikettregler alla löpare borde leva efter!
Annons

Oavsett om du precis ska börja springa, eller om du är van löpare sen många år, så finns det vissa tillfällen när det kanske inte är helt självklart hur man bör bete sig. Du kanske själv varit med om en otrevlig omkörning i spåret som slutat i att du blivit nedstänk i lera – eller upplevt att du fått en löparfråga du faktiskt tyckt varit obekväm att svara på.

För löpning kan för många kännas som något privat – medan andra ser det som en tävling även när de inte springer lopp. Hur känner du?

Här har vi samlat några vanliga etikettfrågor kring löpning – och sammanfattat svaren med inspiration från Runner’s World kring hur du beter dig rätt som löpare.

Hur rundar man någon snyggt under ett lopp?

Det är inte många av oss som springer ett marathon eller annat lopp med målet att vinna – annat än mot sig själv eller kanske någon bekant. Men du bör alltid ha i åtanke att personerna du springer med kan ha ett för dem väldigt ambitiöst tidsmål, och det vore hemskt ohövligt av dig att medvetet eller omedvetet sabotera för dem. Det kan till exempel handla när du springer tillbaka in framför någon efter att ha rundat.

Annons

Till att börja med: Vi rundar som regel till vänster, och ge personer du springer förbi gott om utrymme för att fortsätta med sitt. Hen ska inte behöva sakta in för att du katsar dig in framför.

Behöver man meddela att man tänker springa om? Njae, det beror på situationen. Är det gott om utrymme och personen framför börja vingla eller svänga åt vänster (där du tänkt springa om) kan det underlätta för bägge om du meddelar att du är där för att undvika krock.

Men du kan inte förvänta dig att personer som springer långsammare än du ska flytta sig ur vägen för dig bara för att du gör dig hörd – vi håller en trevlig ton i spåret tack!

Hur rundar man någon på den vanliga löprundan?

Vanligtvis gäller samma här som när du springer ett lopp – när du springer håller du till höger, men springer om på vänster sida och håller avstånd. Men det kan finnas tillfällen som inte är lika självklara. Det kan till exempel vara att ena sidan vägen är täckt av is, eller att vägen buktar och det därför blir en ojämn belastning på benen vilket gör att du vill springa på samma sida tillbaka för att jämna ut.

Annons

Då gäller det att minnas att det är du som agerar utanför standarden, alltså är det du som måste anpassa dig. Ser du att det kommer någon mötande på samma sida som du förväntas du hålla ut till höger för att låta den mötande behålla sin bana.

När är det ok att fråga om någons hastighet?

Alla kanske inte vill prata om sin kilometertid, eller om hur långsamt man sprang sitt enda marathon. För det är ju sällan relevant då det är väldigt individuellt.

Så ställ inte frågan för att du egentligen vill skryta om din egen tid – då är det bättre att du bara berättar om din hastighet och säger att du känner dig nöjd med dig själv. Fråga för att du verkligen är intresserad.

Känner du själv att du inte kan svara på frågan för att du inte vet din snittid är det bara att säga det, och om du vet men inte vill säga är det trevligare att vara ärlig. Säg helt enkelt att du inte jämför löptider eller statistik med andra.

Annons

Men kom ihåg att alla inte frågar för att de vill skryta om sina egna snabba tider, utan kanske för att de inte vet mycket om löpning och frågar för att vara artiga och verka intresserade.

Är det ok att springa ifrån sin löparkompis på rundan?

Det här är ett vanligt dilemma. Ni kanske är två eller fler som brukar springa ihop, men egentligen har ni olika tempon. Är du den snabbare kanske du känner dig hindrad från att maxa löppasset.

Bästa lösningen: Prata om detta innan nästa löprunda ni gör ihop. Varför springer ni tillsammans? Är det för att den andra behöver ditt stöd för att ta sig ut, eller för att det är en stund ni har för att umgås – ja, då är det inte så trevligt om du bara springer därifrån.

Är det däremot träningen som står i fokus gör ni båda rätt i att fokusera på era egna framsteg, och då borde det inte vara något problem om su säger ”nej, nu måste jag öka lite”, så får ni ses när båda är klara.

Annons

Hur säger man nej till att springa med någon?

Det kan finnas många anledningar till att inte vilja springa med en annan person. Kanske håller hen ett helt annat tempo än du, eller så känner du inte att du kan fokusera på hur din kropp känns eller din andning när du springer ihop med någon annan – som kanske dessutom vill prata under passet.

Du behöver inte vara superärlig om det handlar om personen specifikt, säg bara att du helst springer ensam, eller för tillfället fokuserar på din tid och därför kör solo just nu.

Förväntas man prata när man springer i grupp?

Många vill inte springa och prata ett helt pass, och under ett hårt pass är det inte meningen att det ska gå att hålla en konversation igång. Men det kan trots detta kännas konstigt att springa bredvid varandra i tystnad.

Det är också skillnad på löpning och löpning. Kanske tar ni en 10-minutersrunda för att värma upp inför någon annan träning, och då går det ju bra att prata. Springer ni intervaller beror det på hur flåsiga ni är i pauserna. På långrundan kanske du hellre lyssnar på peppande musik och fokuserar på andningen.

Annons

Prata med varandra, och säg ärligt om du inte vill prata och varför.

Är du den som vet med dig att du är en pratkvarn under löpningen kanske du behöver fråga din löparkompis om det är okej. Då ger du hen en chans att vara ärlig om det upplevs som ett problem.

Måste man heja på andra löpare?

I storstan hejar vi sällan på folk vi möter om vi inte känner dem, på landet kan det vara annorlunda, men inte nödvändigtvis. Om man hejar eller ej kanske beror på hur många löpare du förväntar dig att möta. Är svaret en eller två kan du gott och väl säga hej, eller åtminstone nicka, le eller vinka om ni fått ögonkontakt.

Springer du däremot Kungsholmen runt lär du få möte var 30:e sekund, och då kan det bli lite mycket (och fånigt).

Om någon hejar på dig kan du däremot unna dig ett tillbaka-hej – oavsett hur många löpare du redan mött på rundan!

Vad gäller kring att prata med andra/heja på under ett lopp?

Ett lopp är i många fall en pressad situation och många vill helt vara i sin egen lilla zon. Så ta inte illa vid dig om du försöker prata med någon under ett marathon och inte får svar – och känn heller själv inte att du måste svara om du blir tilltalad men vill hålla fokus.

Annons

Ser du någon som ser ut att kämpa, som flåsar, svettas och släpar sig fram kanske du vill komma med en uppmuntrande klapp på axeln och något peppande ord. Skippa det – det kan också upplevas som nedvärderande när du själv skuttar förbi som en antilop. Lämna peppandet till åskådarna istället.

Sen finns det vissa lopp som handlar mer om att ha roligt, och då ser också etiketten annorlunda ut! Exempel är Colour Run eller Tough Viking, där är pepp och en hjälpande hand säkerligen mer välkommet!

Hur hanterar man spott, snor och fisar under ett löppass?

Många blir snuviga och snoriga när de springer, och för många vaknar magen till liv. Det är helt normalt, men kan orsaka obekväma situationer när man springer med andra.

Ett tips är att ha med en liten näsduk du kan snyta dig i. Den så kallade ”snor-raketen”, när man snyter sig rakt ut i luften kan upplevas som väldigt ofräsch under ett trångt lopp. Men måste du så håll dig till kanten åt höger. Samma med spott – hellre i gräset vid sidan än på vägen där alla ska springa.

Annons

Fisar är desto svårare. Springer ni i grupp kan du diskret förpassa dig längst bak i gruppen och släppa på gaserna. Sker det en gasolycka och det är uppenbart att fler märker det – säg förlåt. Under ett lopp är det smällar man får ta, men du kan av hövlighet försöka hålla höger även här.

Hur hanterar man en löphatare?

Kanske har du pratat löpning med någon som inte är löpare och fått höra kommentarer som ”löpning är dåligt för knäna” eller ”löpning skadar hjärtat” för att hen läst någon rapport någon gång.

Människor som inte gillar träning gillar ofta att racka ner på andras träning.

Det bästa du kan göra är inte att bemöta personen med alla fakta om hur nyttigt löpning är. Hen kommer inte vara mottaglig ändå. Testa istället något i stil med ”Jaha, det var tråkigt att höra för jag har bara bra erfarenheter av löpning”.

 Foto: TT

Läs mer:

Ovärdeliga tips för löpare – bästa prylarna för löpning!

5 snabba löppass – för dig som inte gillar löpning

Hur slipper jag skador av löpning? Träningsexperten svarar

Annons