Träna hemmaTräningsprogramTräna utomhusVandringYogaMåbra-resan

Lofsan: Så tränar du rätt i utegymmet

25 sep, 2020 
Lovisa Lofsan Sandström i utegym
Känner du dig också vilse i utegymmet? Träningsexperten Lovisa ”Lofsan” Sandström tipsar om hur du gör när du vill ha ett pass i friska luften.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
7 Enkla träningsformer på hemmaplanBrand logo
7 Enkla träningsformer på hemmaplan

Har du sneglat på utegymmet utan att ta steget fullt ut och gå dit? Eller har du tagit klivet in bara för att gå runt och dra lite här, lyfta lite där – utan någon egentlig plan eller vetskap om vad du ska hitta på? Då kanske Lovisa ”Lofsan” Sandström kan inspirera dig.

Så tränar du i utegymmet

– Jag älskar verkligen utegym, det är utomhus, det är gratis och låg tröskel. Man kan liksom bara stanna till när man är ute och promenerar och köra några övningar, säger hon i Tv 4:s Nyhetsmorgon.

– Det jag brukar tipsa om när man vill stanna till i ett utegym och göra lite övningar det är att man ska pass på att göra övningar som man inte kan göra hemma. Alltså övningar med redskap och då är det framför allt ryggträningen som jag tycker att man ska fokusera på.

Tillsammans med reportern Carolin Björnerhag visar Lofsan sina favoritövningar i utegymmet.

1 Latsdrag

Tränar: Övre delen av ryggen.

utegym

Redskapet är två stockar på sidorna med en smalare pinne mellan stockarna som du kan dra ner emot dig. Ofta finns det två varianter att välja på – en som är tyngre och en som är lättare, välj den som passar dig.

Annons

Gör så här: Du börjar med att stå så du kan ta tag i pinnen med raka armar, böj lite på knäna om du är lång, dra ner pinnen lite först om du är kort och behöver för att kunna stå stadigt och stabilt. Dra sedan ner pinnen mot dig, framför dig, tills den kommer i ungefär axelhöjd. (Blir det för tungt kan du stanna när den är vid pannan.) Släpp sedan långsamt tillbaka upp igen med kontroll.

Alternativ: Hitta redskapet där du har en pinne som sitter fast mellan två pelare och gör hängande latsdrag. Börja sittandes på rumpan med fötterna i marken och händerna på stången. Dra dig upp så du kommer med hakan över stången eller så den är i brösthöjd. Sänk kontrollerat ner igen och vänd upp när rumpan nuddar marken.

utegym
utegym
Annons

2 Knäböj med belastning

Tränar: Rumpa, ben och rygg.

utegym

Redskapet är två stockar på sidorna med en smalare pinne mellan stockarna som du ska pressa uppåt genom att lägga den över axlarna.

Annons

Gör så här: Ta dig in i redskapet så att pinnen ligger över axlarna och stå först upp, med fötterna ungefär i höftbredd, rakt under pinnen. Gör benböj.

utegym

Alternativ: ställ dig likadant men med ansiktet vänt in mot redskapet. Ställ dig som i ett kliv och gör utfallssteg.

utegym

Källa: Nyhetsmorgon i Tv 4

LÄS MER:

6 smarta tips: Så tränar du bäst – utan att gå till gymmet

Ny på gymmet? Stor guide från A till Ö!

Träna hemma: 9 prylar du kan ersätta gymutrustningen med

Annons