Ont i ländryggen? Här är bästa tipsen och övningen för dig

ont i ländryggen tips som kan hjälpa

Att ha ont i, eller känna av problem med, ländryggen är inte alls ovanligt. Cirka 80 procent av oss känner någon gång av smärta i svanken. Men att går runt och ha ont kan påverka hela livet och kosta energi. Här är svar på några vanliga frågor om svanken, och tips på vad du kan göra själv.

Vad är egentligen ländryggen?

Ländryggen är nedre delen, eller slutet av, ryggen. Den delen man också kallar för svanken. Den består av fem kotor. Under ländryggen kommer korsryggen. Vanligt ryggont här brukar kallas för lumbago.

Varför får man problem med ländryggen?

Det finns förstås olika orsaker till att man kan få ont i ländryggen. Det kan vara att man har skadat sig, eller att man har lyft tungt eller på annat sätt överbelastat sin ländrygg. Det kan också bero på andra ryggproblem.

Att sitta still ofta är också något som kan påverka ländryggen negativt, liksom stress och spänningar.

Vilka är symtomen?

Hur det känns beror dels på vad problemet är, därför ska du ta hjälp att reda ut det om du ofta har ont. Det kan också vara olika från person till person hur det känns.

Förutom att du kan känna trötthet, värk eller smärta i ländryggen så kan du också känna stickningar, domningar eller strålande smärta från svanken ner i ben, och vidare ner i foten. En del känner även av höfterna.

Vad kan man göra själv för att slippa värk?

Det man kan göra själv för att förebygga problem med ländryggen är att hålla ryggen stark, rörlig och smidig. Att träna varierat är bra, liksom att röra på sig ofta. Tänk också på att inte stressa och att ge kroppen återhämtning, inte minst gäller det att sova bra.

Du kan också:

  • Tänka på hur du lyfter, tänk på att lyfta nära kroppen, att använda benen och undvik vridningar i lyft.
  • Röra på dig, gärna lugnt, till exempel promenera eller simma.
  • Göra övningar som stärker rygg och mage.
  • Se över din arbetsställning och arbetsmiljö.
  • Tänka på att hellre stå eller ligga framför att sitta ner.

Övningar kan hjälpa mot värk i ländryggen

Att stretcha kan hjälpa för att minska värken, sedan är det förstås bra att träna upp musklerna för att förebygga att du får ont i ländryggen. Men vad som fungerar bäst för vem beror förstås på vad det bakomliggande problemet är och hur just din kropp fungerar.

Det kan till exempel vara skönt att fälla fram överkroppen och ”hänga ut” ryggen, och att ligga på rygg och dra upp benen mot överkroppen, och kanske gunga lite fram och tillbaka.

Här är också 5 övningar för bättre hållning!

Avslappningsövning mot värk i ländrygg

Testa den här övningen om du har ont i ländryggen. Du kan gärna göra den varje dag.

Övning för ländryggen

Lägg dig på rygg med underbenen på en stol eller liknande. Se till att både benen och höften kommer i 90 graders vinkel. Lägg armarna längs med sidorna i ungefär 45 graders vinkel från kroppen, låt handflatorna peka uppåt.

Andas djupa andetag och slappna av. Ligg kvar i 5–10 minuter, så ryggkotorna i ländryggen närmar sig golvet mer och mer.

Har du ofta ont i ländryggen?

Om du får huggande smärta i ländryggen, eller om smärtan hindrar dig i vardagen, så ska du söka vård. Det ska du också göra om du har ont under en längre tid. Du kan göra en undersökning hos läkare men även söka hjälp hos ortoped, fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor.

Då ska du söka vård direkt för värken

Det finns tillfällen som du inte ska vänta med att söka vård. Det gäller om du får ont efter en olycka, om inte känner när du är kissnödig, om du får domningar eller nedsatt känsel kring könsorganet eller ändtarmen, om du får domningar, stickningar eller känner dig svag i bägge benen eller om du samtidigt som du har ont även får feber eller känner dig väldigt sjuk.

Källa: 1177/Vårdguiden Foto: TT

LÄS MER:

Smarta knepen för att slippa värk i nacke, skuldror och axlar

10 bästa övningarna för dig som vill träna rygg och axlar

Så stoppar du ryggvärken – råden med bevisad effekt

Redaktionens tips