TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Kost & träning: 5 saker alla pratar om just nu

23 jul, 2022 
kvinnar dyker bland tång/Sandra Hiort träningsexpert
Det händer hela tiden nya saker inom ämnet kost och träning. Vår redaktör Sandra Hiort har koll på senaste nyheterna och forskningen. Visste du till exempel det här?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hänger du med i det senaste inom kost och hälsa? Här får du en uppdatering av vår kost- och träningsexpert Sandra Hiort.

Se även: Därför är det så bra att styrketräna

6 anledningar till att styrketräna merBrand logo
6 anledningar till att styrketräna mer

Naturnära människor har bättre kostvanor

Att känna sig ”ett med naturen” gör inte bara gott för hälsan mentalt och fysiskt. Det kan också göra att vi väljer bättre kost, visar en studie från Philadelphia där man studerade vuxnas perspektiv på naturen och jämförde med kostvanor.

”Vi fann att personer som känner sig närmre naturen var mer benägna att rapportera hälsosamt kostintag, inklusive större kostvariation och högre konsumtion av frukt och grönsaker.”, säger Brandy-Joe Milliron, som är en av forskarna bakom rapporten.

kvinna äter i naturen
Att tillbringa tid i naturen kan göra att man äter bättre.

Ny studie: Styrketräning ÄR livsviktigt!

Väldigt mycket forskning har redan visat att vi bör styrketräna hela livet. Nu har även en stor studie visat att styrketräning 30–60 minuter i veckan minskar risken för att dö i förtid av cancer, hjärtsjukdomar, med mera, med hela 15 procent.

Annons

Men att träna mer styrketräning än så gav inte bättre resultat. En halvtimme styrka i veckan räcker alltså fint om man inte hinner eller får till mer.

Tång och alger är den nya vardagssalladen

Nu ska vi äta tång och alger! Jo, vill man vara trendig i sommar plockar man hälsosamma godsaker i havet (även om vattnet gärna får vara lite kallare när man plockar havets läckerheter).

Läs på ordentligt innan du ger dig ut på tång-jakt, så du plockar i rätt säsong och rätt sorter. Tång är proppat med mineraler, vitaminer och antioxidanter. Med mera!

kvinna simmar i havet
Är det kvällens sallad hon simmar över här?

Dricker du 20 koppar kaffe i veckan?

Då är du som många andra … 20 eller fler koppar kaffe dricker en av fem svenskar varje vecka. Mest kaffe dricker medelålders män.

Här är bästa middagstiden för att sova gott på natten

Vill du sova gott på natten ska du ha ätit klart din middag minst tre timmar innan läggdags. Det menar sömnspecialisten Peter Polos. Lite längre än så om du äter mycket protein

eller fett. Magen behöver tid att smälta maten. Att äta tidigare behöver inte vara bättre då risken är att du istället blir hungrig eller får en blodsockerdipp mitt i natten, menar Polos.

Källor: Science Daily, Sifo/Viktväktarna, Mindbodygreen

Annons