TräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandring

Hur tränar jag upp balansen?

30 mar, 2016 
Sofia Åhman
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har märkt att min balans blir allt sämre. När jag är ute och joggar i skogen är jag rädd att ramla och när jag ska gå i trappor håller jag gärna i ledstången. När jag tränar tycker jag ofta att det känns lite vingligt. Hur ska jag göra för att träna upp min balans?

Berit

Svar: Att träna balansen blir allt viktigare med åren. En dålig balans ligger ofta bakom halkolyckor och onödiga fall i hemmet när man blir äldre. Världshälsoorganisationens rekommendationer är att alla över 65 ska träna balans varje vecka, men ju tidigare vi börjar desto bättre.

Om du har en bra balans behöver du inte koncentrera dig på den, utan kan lägga energin på att göra det du håller på med bättre. Det gäller oavsett om du ska kliva upp på en pall, jogga i naturen eller träna.

Balans är lätt att träna och kan tränas nästan var som helst. Du kan stå på ett ben, blunda, stå på tå, träna med en pilatesboll eller använda en balansplatta. Många pass på gymmen innehåller också balansmoment, till exempel yoga.

Annons

Det svåra med balansträning är inte hur du gör den utan att den faktiskt blir av. Den är lätt att glömma, så mitt tips är att försöka skaffa dig rutiner som fungerar för dig. Ta alla tillfällen i akt att balansera. Kanske kan du byta ut kontorsstolen mot en stor pilatesboll? Kanske stå på ett ben när du borstar tänderna? Eller stå på en balansplatta eller balanskudde när du pratar i telefonen? Prova att gå balansgång på trottoarkanten eller bege dig ut i skogen när du promenerar eller joggar.

Tränar du ett par minuter varje dag morgon och kväll kommer du att kunna märka skillnad redan efter en månad.

Sofia

Annons