Hur tränar jag min onda rygg?

Stärk musklerna för att bli av med ryggvärk.

FRÅGA: Hjälp! Min rygg är så stel och gör ont. Vad jag än gör går det inte bort, jag har försökt både med massage och att röra mig mer. Det gör främst ont i övre delen av ryggen runt skulderbladen, axlarna och nacken. Det är också där jag är stel. Finns det någon träning som kan hjälpa mig?

/Emma

”Hitta orsaken till dina problem”

SVAR: Den här frågan brinner jag lite extra för då jag själv har haft ryggproblem i snart 13 år. Precis som du testade jag också allt jag kunde komma på, men inget hjälpte. Du har förmodligen något i ryggen som stör balansen eller något i din vardag där du felbelastar som gör att musklerna inte orkar kompensera.

Det du måste börja med är att ta itu med det grundläggande problemet: Vad det är som orsakar dina problem? Det som till slut hjälpte mig var en kiropraktor som hittade felet på två av mina ryggkotor.

Detta i kombination med träning för att stärka upp musklerna har gjort att jag knappt behöver hjälp av kiropraktor längre. Jag fokuserar mycket på ryggträning, speciellt med minibands och hantlar.

Mitt tips är att träna med lite lättare vikter och fler repetitioner. Har du ont kommer det ändå inte att vara möjligt med tyngre vikter i början – och det är bättre att känna efter och ta det lugnt. Glöm inte att även stärka upp axlarna som också har en central roll i övre delen av kroppen.

I kombination med behandling hos kiropraktor eller naprapat samt träning rekommenderar jag även att du mjukar upp musklerna. Jag har varit hos massör några gånger, men det som har hjälpt mig mest är en så kallad triggerboll. Det är en liten hård boll som du placerar mellan en vägg och din rygg, och så rullar du och trycker på de stela områdena för att få upp blodcirkulationen. Den får plats i väskan och du kan ”rulla” när du än behöver det, ett perfekt redskap!

Det är viktigt att inte ge upp, det kan nämligen ta lite tid att komma till rätta med ryggproblem. Tänk på att vara så mycket i rörelse som du bara kan, stillasittande är väldigt utmanande för ryggen, speciellt om man sitter fel eller för länge och belastar kroppen i onödan.

Lycka till!

/Sandra

Läs mer:

Slipp ryggont – få bra hållning med enkla övningar!

Stel i ryggen? Lär dig sköna övningen som hjälper!

Ge ryggen ett lyft – och slipp smärta!

Utvald läsning