Hur tränar jag min 50 plus-mage? Träningsexpertens tips

Fråga: Kan man få bort sin mage när man har fyllt 50? Känns som att allt blev svårare efter en viss ålder, och nu är jag 51 år. Hur tränar jag bort magen? Jag joggar några kilometer 2-4 gånger/vecka, är i övrigt ganska stillasittande.

Mvh Åsa

Svar: Anledningen till att putmagen kan förvärras med åldern är ofta viktuppgång, men även hormoner, stress och sömn har betydelse. Dessutom försämras spänsten i bukmuskeln med åldern. Men misströsta inte. Det krävs lite jobb, men omöjligt är det inte.

Läs också: Platt mage NU – med MåBra:s magspecial!

För att få en plattare mage krävs ofta att fettprocenten blir lägre. Då behöver du se över kosten och variera din träning. Jättebra att du joggar, men glöm inte bort styrketräningen. Den är väldigt viktig när vi blir äldre och börjar tappa muskelmassa. Styrketräning för kroppens stora muskler och konditionsträning ger bäst effekt på förbränningen. Försök också att undvika stillasittande så mycket du kan och öka på med mer vardagsmotion.

Läs också: 4 effektiva magövningar – som tar på djupet

När du tränar de inre djupa magmusklerna ”tajtas” magen till lite extra. Dem aktiverar du med övningar som inte är så tunga. De här två kan du göra varje dag:

● Stå på alla fyra och lyft höger hand och vänster knä från golvet samtidigt utan att tippa bäckenet.

● Ligg på sidan med armarna över huvudet. Lyft upp armar och fötter och försök att hålla balansen. Håll i 10-20 sekunder på varje sida, upprepa 3-5 gånger.