Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Hur ska jag träna för att slippa ryggskott?

26 aug, 2015 
Sofia Åhman
Ryggskolan  för dig som vill slippa ha ont i ryggen
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Fråga:

Jag är en 50-årig kvinna som haft ett antal ryggskott de senaste tio åren. Tydligen beror de på ett diskbråck i nedre delen av ryggen. Finns det några motionsformer som är extra lämpliga för kvinnor med svag rygg som du kan rekommendera? Finns det några motionsformer du vill avråda från?

Jag gör redan lite sjukgymnastikövningar hemma, så det är inte den typen av träning jag behöver hjälp med. Det jag vill veta är hur jag ska tänka om jag vill börja träna på gym för skojs skull. Jag vill ju inte välja något som kan vara skadligt för min rygg.

Karin

Svar:

Så härligt att du är träningssugen! Motion är det bästa du kan göra för att slippa fler ryggskott. Bra att du har hjälp av en sjukgymnast.

Var noga med att göra dina rehabövningar, så att du slipper fler ryggskott. Jag skulle rekommendera dig att gå på coreklasser, för att träna upp mag- och ryggmusklerna så att du får en stark korsett som skyddar din rygg.

Annons

Även vattengymnastik, yoga och pilates är bra träningsformer. Variera gärna så att du hittar pass som både känns bra och är roliga. Tänk på att hitta magstödet och att hålla en fin hållning när du tränar.

Du ska vara försiktig med tunga och snabba lyft som ofta förekommer i olika crossfit-inspirerade pass. De går ut på att jobba snabbt och tungt, ofta i intervaller. Det är viktigt att du hinner med att tänka på tekniken när du jobbar.

Även cykling/spinning kan vara tufft för ryggen då man sitter länge i framåtlutad position. Då brukar konditionsträning med crosstrainer fungera bättre. Vill du träna i gymmet så be en instruktör att visa dig hur man gör och undvik övningar där du både belastar och vrider samtidigt.

Sofia

Annons